Mai mulți bani pentru medicamente. Marcel Ciolacu: Alocăm sumele promise

farmacie medicamente pastile preturile medicamentelor ibuprofen

SURSA FOTO: Dreamstime

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va aloca în ședința de vineri mai mulți bani pentru medicamente. De asemenea, șeful Executivului a precizat că vor fi adoptate strategiile naționale pentru sănătate publică și pentru lupta împotriva infecțiilor nosocomiale.

Guvernul suplimentează sumele alocate pentru medicamente

Guvernul alocă, în ședința de vineri, „sumele promise pentru a rezolva problema medicamentelor din farmacii, inclusiv cele 200 de milioane de lei pentru cheltuielile spitalelor” și corectează „o situație legată de medicii rezidenți care asigură gărzi”.

„Avem azi (vineri – n.r.) multe decizii importante și în domeniul sănătății”, a anunțat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

El a precizat că vor fi aprobate două strategii naționale: cea de sănătate publică și cea de luptă împotriva infecțiilor nosocomiale.

„Alocăm și sumele promise pentru a rezolva problema medicamentelor din farmacii, inclusiv cele 200 de milioane de lei pentru cheltuielile spitalelor. În plus, corectăm o situație legată de medicii rezidenți care asigură gărzi. Completăm cadrul legal în vigoare, astfel încât să acordăm și rezidenților indemnizații în funcție de numărul de gărzi efectuate”, a încheiat Ciolacu.

Președintele ANMDMR atrăgea atenția asupra lipsei anumitor produse

Amintim că, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, Răzvan Prisada, a atras atenţia, luni, în această privință. El a tras un semnal de alarmă asupra discontinuităţilor de pe piaţă, care constau în lipsa, pentru o anumită perioadă, a anumitor medicamente.

„Există discontinuităţi. Discontinuităţile, de obicei, constau (…) în lipsa, pentru o anumită perioadă, câteva săptămâni, maxim câteva luni, a anumitor produse din piaţa medicamentelor din România, pe motive de obicei de producţie, dar există şi o aprovizionare insuficientă, raportat la nevoile pe care pacienţii le au în anumite perioade. Există cantităţi în piaţă, dar ele nu sunt întotdeauna suficiente pentru a acoperi solicitările dintr-o anumită perioadă”, a spus Răzvan Prisada.

România, într-o eventuală criză a medicamentelor?

El a punctat că situaţia poate fi gestionată pe baza cifrelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deoarece cel mai adesea este vorba despre medicamente care sunt decontate.

Răzvan Prisada a mai spus că o eventuală criză a medicamentelor depinde de cum va evolua sezonul epidemiologic.

El a precizat că „dacă însă există şi vor exista vârfuri de consum, şi lucrul acesta îl vom vedea odată cu evoluţia sezonului, este posibil, la nivel european, să existe perioade de sincope” în care „cantităţile pe care le avem disponibile să nu fie suficiente într-o anumită perioadă de consum maxim, să nu fie suficiente pentru a acoperi nevoile”.