Premierul a afirmat, în cadrul unei ședințe de Guvern, că Executivul susține cea mai importantă creștere a suprafeței împădurite din România, precizând că acest lucru se va realiza printr-o soluție simplă: majorarea cu 40% a primei anuale acordate deținătorilor de terenuri pe care sunt efectuate împăduriri sau reîmpăduriri, conform prevederilor din PNRR.
”Susţinem şi cea mai importantă creştere a suprafeţei împădurite din România, printr-o soluţie simplă: majorăm cu 40% prima anuală acordată deţinătorilor de terenuri pe care sunt efectuate împăduriri sau reîmpăduriri prevăzute în PNRR”, a spus premierul în şedinţa de Guvern.
”Obiectivul nostru este ca, la sfârşitul lui 2026, să împădurim circa 28 de mii de hectare”, a mai spus şeful Executivului.
Important de știut despre ”Prima împădurire” prin PNRR
Cele 325 de milioane de euro disponibile (după modificarea PNRR-ului) pentru împădurirea a 27.000 de ha se vor împărți pe principiul „primul venit, primul servit„, fără criterii de selecție a dosarelor.
Suprafața minimă eligibilă este de 0,5 ha în cazul trupurilor de pădure și 0,1 ha în cazul perderelor forestiere, iar terenul trebuie să fie pretabil pentru împădurire.
Cadastrul nu e obligatoriu
- Beneficiarii nu au obligaţia de a schimba categoria de folosinţă a terenului
- Se poate aplica și cu un teren concesionat sau arendat, încheiat pe minim 20 de ani, cât ține angajamentul.
- Nu trebuie să vă faceți firmă pentru a aplica
Nu trebuie să prezentați documente justificative pentru cheltuieli
Finanțarea este considerabilă. De exemplu, pentru o plantație de stejar suma totală este 19.647 euro pe hectar, din care 6379 euro pentru înființare, iar pentru întreținere se acordă anual (până la 6 ani) câte o sumă.
Terenurile împădurite cu fonduri PNRR vor primi în plus o primă de 456 de euro/an timp de 20 de ani pentru sechestrarea forestieră a dioxidului de carbon. Există un proiect de OUG prin care aeastă primă va crește la 640 euro/ha/an.
Terenurile declarate în ultimele 12 luni la APIA beneficiază și de o compensație pentru pierderea de venit agricol de 190 euro/ha/an timp de 12 ani.
Nu sunteți obligați să apelați la o firmă
Elaborarea unui proiect tehnic de împădurire este obligatorie, pentru care trebuie să apelați la serviciile unui inginer silvic atestat. Decontarea cheltuielilor cu elaborarea proiectului tehnic se va face imediat după semnarea contractului de finanțare. Găsiți aici o listă de proiectanți activi, grupați pe județe.
Dacă vreți să împăduriți mai multe parcele de teren, e suficient un singur proiect tehnic pentru toate, dacă sunt din același județ.
Nu sunteți obligați să apelați la o firmă pentru execuția lucrărilor de împădurire, acestea pot fi făcute și cu forțe proprii, dar e obligatoriu să fie făcute sub supravegherea unui inginer silvic atestat, diriginte de șantier.
Garda Forestieră este prima instituție de contact pentru cei care vor să acceseze fonduri pentru împăduriri, ea gestionează și aplicația impaduriripnrr.mmap.ro
Data limită de depunere a dosarelor este 23 ianuarie 2026
Problema pentru majoritatea celor care doresc să aplice este că trebuie să-și finanțeze singuri lucrările din primul an sau, la înțelegere cu executanții lucrărilor, să aștepte decontarea lor de către stat pentru efectuarea plăților către aceștia.
Cheltuielile cu proiectul tehnic de împădurire se vor deconta imediat după semnarea contractului de finanțare, în urma unei modificări a schemei de sprijin. Cheltuielile cu proiectul tehnic variază de la 2.139 euro (pentru o suprafață de 1 ha) la 45.600 euro (pentru 100 ha).
Statul decontează în schema de finanțare a împăduririlor prin PNRR costuri standard, nu costurile efective, în proporție de 100%. Costul standard este o valoare fixă pentru fiecare categorie de lucrări din proiect – care se decontează ulterior efectuării lucrărilor și verificării acestora de către Garda Forestieră – nu se vor prezenta de beneficiari documente justificative.
Termenul de virare al primilor bani este de 30 de zile de la momentul încărcării în aplicația PGI de către Garda Forestieră a raportului de control, deci după plantare.