Consecinţele exacte a ceea ce demograful francez Christophe Guilmoto a calificat drept ‘masculinizare alarmantă’ în ţări precum India şi China, din cauza unor avorturi selective, sunt încă incerte, anunţă Agerpres.
Numeroşi experţi estimează că peste 50 de ani, ‘penuria’ de femei va avea asupra societăţii un impact similar celui al încălzirilor climatice, invizibil însă real. Unii avertizează chiar asupra creșterii posibilității de a izbucni mai multe războaie și conflicte.
În spatele acestor avertismente se află statistici de necontestat. Natura furnizează cifre invariabile: se nasc între 104 şi 106 băieţi la 100 de fete, iar cea mai mică schimbare a acestei proporţii nu se poate explica decât prin factori anormali.
În India şi în Vietnam, cifra este de circa 112 băieţi la 100 de fete. În China, proporţia este de 120 la 100, chiar 130 de băieţi la 100 de fete în anumite regiuni. Tendinţa se extinde: în Azerbaidjan, în Georgia, în Armenia, se nasc peste 115 băieţi la 100 de fete. În Albania şi Kosovo se constată acelaşi fenomen.
În 1990, economistul indian Amartya Sen, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, a publicat un articol în care atrăgea atenţia că se simte lipsa a peste 100 de milioane de femei.