Departamentul de Sănătate din Hanoi a publicat un raport preluat de presa internațională, conform căruia, 18 bebeluşi din Hanoi au fost vaccinaţi din greşeală cu serul Pfizer împotriva COVID-19 în loc de alte vaccinuri.
Incidentul fără precedent s-a produs în cursul zilei de miercuri, în cadrul unui centru medical din cartierul Quoc Oai din Hanoi, Vietnam. Potrivit presei străine, este vorba despre vaccinarea a 18 bebeluși cu vârste cuprinse între 1 şi 6 luni.
Greșeala ar fi pornit de la un membru al personalului medical, care în loc să le administreze acestora vaccinurile aprobate pentru vârsta lor, acesta i-a vaccinat anti-covid, a declarat Departamentul de Sănătate din Hanoi într-un raport.
În ceea ce privește reacțiile adverse înregistrate, până vineri dimineaţă, după 48 de ore de la injectare, majoritatea bebelușilor erau treji, mâncau bine. Pe de altă parte, unii dintre ei prezentau semne de febră, agitaţie şi poftă scăzută de mâncare, care sunt efecte secundare frecvente după vaccinare. Alte reacții adverse nu au fost raportate până în momentul de față.
Toți cei care au fost implicaţi în incident au fost suspendaţi.
Regulile de vaccinare în cazul copiilor
Amintim faptul că până în prezent, Ministerul Sănătăţii din Vietnam a aprobat vaccinarea împotriva COVID-19 doar pentru copii cu vârste cuprinse între 12-17 ani.
În ceea ce privește situația din România privind vaccinarea copiilor, țara noastră a contractat 1,2 milioane de doze de vaccin pentru copiii cu vârste cuprinse 5-11 ani, acestea venind în alt tip de flacoane.
„În Europa, ne aşteptăm ca această autorizare să vină la sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, iar în decembrie în România ar trebui să vină primele tranşe de vaccinuri destinate pentru această grupă de vârstă”, a anunțat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.
Totodată, el a mai adăugat că acesta este un alt tip de dozaj, 10 microgame, care se administrează tot la trei săptămâni şi sunt 10 doze de vaccin într-un flacon.
„Pentru 2022 avem contractate 1,2 milioane de doze”, a precizat Valeriu Gheorghiţă. „Înseamnă un număr suficient pentru a avea cel puţin 50% din 1,2 milioane de copii vaccinaţi cu schemă completă”, a adăugat medicul.