Unul dintre principalele argumente ale eurodeputaţilor a fost modificarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor din partea Comisiei de la Veneţia şi a Bruxelles-ului, potrivit Mediafax.
Parlamentarii europeni au audiat un raport prezentat de comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides, care a menţionat că sprijinul financiar va fi acordat Republicii Moldova în funcţie de cum autorităţile vor respecta angajamentele asumate.
Stylianides a arătat că sunt necesare eforturi suplimentare în lupta împotriva corupţiei, reforma justiţiei şi de o democraţie puternică, amintind că UE a stopat finanţarea unui program în domeniul justiţiei din cauza lipsei de reforme care ar justifica aceste plăţi.
Europarlamentarii au mai criticat atacurile asupra mass-media independente şi a oponenţilor politici de către guvernare. Pe de altă parte, mai mulţi europarlamentari au atenţionat că suspendarea asistenţei financiare ar arunca Republica Moldova în sfera de influenţă a Rusiei.
Parlamentul European a aprobat la începutul lunii iulie acordarea asistenţei de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant şi 60 de milioane sub formă de împrumut.