Mai mulți metri pătrați, noi investiții și fonduri europene

Segmentul construcțiilor își revine. Motivul nu este cel pe care-l așteaptă piața din 2009 încoace, ci doar expirarea avizelor proiectelor puse în standby. Așa se face că și Corneliu Pascu, proprietarul grupului Iridex, a demarat lucrările pentru o nouă clădire de birouri în nordul Capitalei

Șapte milioane de euro investite în prima stație de management al deșeurilor umede și uscate din România (proiect demarat în 2012 și inaugurat în 2013), alte șase milioane într-o clădire de birouri și un centru investițional, fiecare de câte 3.000 de metri pătrați, la care se adaugă încă zece milioane de euro pentru un alt office building de 10.000 de metri pătrați, în aceeași zonă.  
Pe scurt, acestea sunt proiectele demarate în ultimii doi ani de către omul de afaceri Corneliu Pascu, proprietarul grupului de firme Iridex. „Se construiește destul de mult. Am avut autorizații pentru proiecte, și, dacă nu începi să construiești, acestea expiră (avizele au o valabilitate de un an-doi, cu posibilitate de prelungire de încă un an – n.red). Este mai scump să reiei procesul de avizare decât să demarezi lucrările“, spune milionarul, menționând că a fost unul dintre motivele principale pentru care a început construcțiile.
De altfel, un motiv suficient de bun și pentru alți oameni de afaceri din zona construcțiilor, segment grav afectat de criza economică în ultimii trei ani. „Noi am făcut toate investițiile cu banii noștri. Am încercat să accesăm fonduri, dar a fost mai greu din cauza birocrației“, spune Pascu, care speră, totuși, pe viitor, să poată contracta bani europeni.
Pulsul crizei
Ca orice om de afaceri cu businessuri în zona imobiliară, Corneliu Pascu a fost afectat de criză. Așa se face că 5% dintre spațiile sale au rămas libere, procentul fiind, totuși, mic într-o astfel de piață. Explicația ar fi diminuarea prețului chiriilor. Chiar și așa, întârzierile la plată nu au fost evitate. „Am avut anul trecut o scădere ca recul al anului 2011. În 2013 am simțit o revenire, reculul față de 2012 fiind de doar 12%. E posibil să fie un an mai bun“, spune Pascu încrezător. Și are motive întemeiate să creadă acest lucru: veniturile din chirii se ridică la două milioane de euro pe an, cifra de afaceri a grupului la 180 de milioane de lei (40,3 milioane de euro), cu o rata profitului de 8%.
Licitații controversate
Potrivit omului de afaceri, valoarea proiectelor sale se ridică la 80 de milioane de lei pe an, cele mai multe fiind construcții/infrastructură, însă în ultima vreme s-a canalizat pe stațiile de tratarea și managementul deșeurilor.
De altfel, acest segment i-a adus și probleme cu unii competitori. Presa regională a scris despre licitațiile în care au fost implicate firmele lui Pascu, inclusiv de una de la Giurgiu, în care competiția l-a amenințat cu o plângere la DNA. Omul de afaceri infirmă informațiile publicate de media județeană. „Cel care a zis că va face asta a fost eliminat din licitație pentru că nu era eligibil. Era vorba de un contract de gestiunea deșeurilor la centrul de management de la Giurgiu. Dar nu l-am câștigat noi, deși aveam cel mai mic preț. L-a luat o firmă din Vidra“, explică Pascu zvonurile privind o posibilă trecere a sa pe la sediul DNA.
42 de milioane de euro este averea lui Corneliu Pascu, potrivit ultimei ediții a  Top 300 cei mai bogați români

Construcțiile primează

imobiliare Mulți metri pătrați adunați în clădiri de birouri. Mai exact, 24.000 de mp deja dați în folosință, la care se adaugă alte  10.000 de metri pătrați de la clădirea de birouri aflată în construcție

MANAGEMENTUL DEȘEURILOR
Corneliu Pascu are două centre de management al deșeurilor, unul la București, și un altul la Costinești

proiecte Omul de afaceri pregătește o investiție de șase milioane de euro ce presupune o fabrică de biodigestoare care să neutralizeze deșeurile biodegradabile. Proiectul este aproape finalizat, terenul a fost cumpărat, iar utilitățile au fost deja realizate.