Cea de-a 39-a ediție a topului Forbes a fost lansată recent și include 3.028 de miliardari, cel mai mare număr înregistrat vreodată de Forbes.
Editorul senior al publicației, Chase Peterson-Withorn, a declarat pentru Morning Edition că topul anual de miliardari însumează averi care sunt cu 2 trilioane de dolari mai mult decât acum un an. În total, au o avere estimată la 16,1 trilioane de dolari, scrie npr.org.
„Este un moment minunat să fii miliardar”, a declarat Peterson-Withorn.
Cum alcătuiește Forbes topul bogaților
Peterson-Withorn a declarat că peste 100 de ziariști din întreaga lume lucrează la această listă, analizând totul, de la acțiuni, la companii cotate la bursă, încercând să evalueze companiile private, numerarul și investițiile, analizând modul în care miliardarii și-ar putea cheltui banii.
„Totul, începând de la obiecte de artă și iahturi, colecții de mașini sau colecții de oase de dinozaur și tot felul de lucruri nebunești pe care miliardarii le dețin, este analizat”, a spus Peterson-Withorn. „Deci, este un fel de evaluare totală a tuturor activelor lor, minus datoriile pe care le au”, a adăugat Peterson-Withorn.
Unii miliardari sunt mai deschiși, a precizat Peterson-Withorn, dar pentru cei care nu o fac, reporterii se uită și la registrele guvernamentale, dosarele legale și registrele offshore. Ei se bazează frecvent și pe scurgeri de informații și intervievează miliardarii, dar și pe concurenții lor pentru a încerca să găsească „răspunsuri la întrebări pe care mulți miliardari ar prefera să nu li se pună”.
Bogaţii continuă să se îmbogăţească
”Încă un an, încă un grup cu recorduri. Bogaţii continuă să se îmbogăţească și topul ne spune ceva și despre cine sunt ei. Sunt finanţatori. Investiţiile şi finanţele sunt calea prinicipală de a ajunge miliardar. Dar sunt tot mai mulţi implicaţi în tehnologie, în zilele noastre sunt foarte implicaţi în sectorul Inteligenţei Artificiale”, a mai spus Chase Peterson.
Cine se află în topul Forbes 2025
Statele Unite ale Americii au cei mai mulți miliardari – 902, fiind urmate de China și Hong Kong – 516. India este a treia țară cu cei mai mulți miliardari – 205.
Primii zece cei mai bogați oameni din lume
Elon Musk (342 de miliarde de dolari), co-fondator al Tesla și SpaceX
Mark Zuckerberg (216 miliarde de dolari), co-fondator al Facebook și CEO al Meta
Jeff Bezos (215 miliarde de dolari), fondatorul Amazon
Larry Ellison (192 de miliarde de dolari), co-fondator al gigantului tehnologic Oracle
Bernard Arnault și familia (178 miliarde USD), fondator și CEO al LVMH, conglomerat de bunuri de lux, care deține mărci precum Louis Vuitton și Tiffany & Co.
Warren Buffet (154 miliarde de dolari), investitorul cunoscut sub numele de „Oracolul din Omaha”, CEO și președinte al Berkshire Hathaway
Larry Page (144 de miliarde de dolari), co-fondator al Google și fost CEO al companiei mamă, Alphabet
Sergey Brin (138 de miliarde de dolari), co-fondator al Google și fost președinte al Alphabet
Amancio Ortega (124 de miliarde de dolari), fondatorul retailerului de îmbrăcăminte Inditex, care vinde Zara și diverse alte mărci
Steve Ballmer (118 miliarde de dolari), fost CEO al Microsoft