Pericolele pe care le prezintă avalanșele

Avalanșele pot ucide în diferite moduri, inclusiv răni suferite în timpul avalanșei, sufocare după ce au fost îngropați de zăpadă sau hipotermie care se instalează în timp ce așteaptă salvarea. Timpul este esențial, deoarece majoritatea persoanelor care supraviețuiesc sunt salvate în primele minute de la îngropare, potrivit LiveScience.

Primele studii aprofundate privind supraviețuirea la avalanșă au fost publicate în urmă cu doar 30 de ani și s-au axat pe incidentele din Alpii elvețieni. La acea vreme, mai puțin de jumătate dintre persoanele îngropate în avalanșe au supraviețuit și aproape toți cei care au supraviețuit au fost salvați în mai puțin de 15 minute de la îngropare. Începând cu anii 1990, modalități mai fiabile de a prezice avalanșele și noile tehnologii au îmbunătățit supraviețuirea în avalanșă.

Studiul, publicat în revista JAMA Network Open, a examinat înregistrările privind supraviețuirea la avalanșă în Elveția între 1981 și 2020. În aceste patru decenii, peste 7 000 de persoane au fost surprinse de avalanșe, inclusiv 1643 de persoane care au fost „îngropate critic”, ceea ce înseamnă că zăpada le-a acoperit capul și pieptul.

Dacă o persoană surprinsă într-o avalanșă rămâne la suprafață sau este doar parțial îngropată, cu capul și pieptul expuse, rata de supraviețuire depășește 90%. Cu toate acestea, atunci când capul și pieptul sunt complet îngropate, supraviețuirea scade semnificativ la aproximativ 53%.

Progresul tehnologic a dus la creșterea ratelor de supraviețuire

Din 1990, rata generală de supraviețuire la avalanșă în Elveția a crescut de la 43,5% la 53,4%, ceea ce înseamnă cu aproximativ 10 persoane salvate în plus la fiecare 100 afectate. Timpul joacă un rol important, deoarece persoanele îngropate mai puțin de 10 minute au o șansă de supraviețuire de 91%, dar șansele lor scad la 76% după alte cinci minute.

Cercetătorii atribuie acest succes unei mai bune formări în domeniul siguranței în caz de avalanșă pentru pasionații de sporturi în aer liber și noilor tehnologii care permit salvatorilor să găsească victimele mai repede.

Ei recomandă alpiniștilor să își planifice traseele în mod corespunzător, să facă ajustări în funcție de nivelul de risc de avalanșă dintr-o anumită zonă, să poarte echipament de siguranță adecvat și să nu meargă niciodată singuri.