Mai periculos decât Covid! Virusul „recesiunii democratice” ajută China să-și extindă autoritarismul

Sursă: Dreamstime

Beijing-ul creează, în prezent, o modalitate alternativă de a ordona lumea. Modelul autoritar-capitalist al Chinei, care este unul de succes, sprijină această viziune. China creează, de asemenea, instituții internaționale concurente, cum ar fi Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură și Organizația de Cooperare de la Shanghai, condusă de Moscova și Beijing.

Mai periculos decât Covid! Virusul „recesiunii democratice” ajută China să-și extindă autoritarismul

Pe lângă declinul democrației în unele state, există o convergență globală tot mai mare în jurul autoritarismului, care anunță o nouă ordine mondială, centrată pe China, și începuturile unui secol autoritar, scrie The Conversation.

În ultimul deceniu, numărul țărilor considerate democrații liberale a scăzut, de la 41, la 32, la același nivel ca în 1989. În aceeași perioadă, alte 87 de țări au fost etichetate drept autocrații închise.

De ce este numită „recesiune democratică”

Un sondaj al Economist Intelligence Unit din 2021 a arătat că doar 8,4% din populația lumii trăia într-o democrație pe deplin funcțională, această schimbare fiind denumită „recesiune democratică”.

Lideri precum premierul Ungariei Viktor Orbán, președintele Turciei Recep Erdogan și fostul președinte al Filipine, Rodrigo Duterte sunt considerați exponenți ai „recesiunii democratice”. Aceștia au slăbit sistemele politice interne și au subminat democrația, prin cenzurarea și închiderea presei care avea curajul să-i critice. Acești lideri încearcă, de asemenea, să anuleze independența sistemului judiciar.

Alunecare evidentă către autoritarism și în Anglia și SUA

Erodarea treptată a valorilor și libertăților democratice, cum ar fi restricționarea dreptului de a protesta în Marea Britanie, și o alunecare evidentă către autoritarism, deschid calea Chinei de a domina agenda globală cu valorile sale.

O astfel de înclinație spre autoritarism începe acum să ilustreze perfect politica și în țări democratice, cum ar fi SUA, India și Marea Britanie. Pe măsură ce aceste țări devin mai puțin democratice, ele oferă, de fapt, mai mult spațiu pentru înflorirea autoritarismului.

Trump, Modi și Johnson

Fostul președinte Donald Trump a pus sub semnul întrebării bazele democrației americane. Atacurile sale asupra presei au subminat rolul unei prese libere, slăbind Constituția și drepturile omului. Sub Trump, a existat și o creștere semnificativă a crimelor comise împotriva persoanelor de culoare, din motive de ură rasială.

Prim-ministrul Narendra Modi a pus India pe o direcție autoritară. A folosit legile împotriva terorismului pentru a-și reduce la tăcere adversarii politici, jurnaliştii şi cadrele universitare şi a limita protestele publice. În Marea Britanie, guvernul lui Boris Johnson a suspendat, ilegal, parlamentul în 2019.

Ce înseamnă asta pentru China?

Ascensiunea economică, militară și diplomatică a Chinei permite Beijingului să-și promoveze stilul politic pe scena globală. China a făcurt investiții de până la 8 trilioane de dolari SUA în țări în curs de dezvoltare, în special în Africa și America Latină, prin Belt and Road Initiative.

Aceaste investiții uriașe în porturi, poduri și infrastructură din întreaga lume au ajutat China să aibă o influență enormă.

De asemenea, China și-a exportat sistemul de credite sociale în Kazahstan, Kârgâzstan și Mongolia.

Această evoluție este tot mai îngrijorătoare, având în vedere că acum China exportă acum mijloacele tehnologice (prin care a reușit să dobândească controlul social și politic aproape total) și în alte țări autoritare.