Mai puţin de jumătate dintre companiile aflate în portofoliul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sunt considerate drept societăţi privatizabile, cu un capital social cumulat de 3,5 miliarde lei, restul firmelor fiind în lichidare ori dizolvare sau având un statut special.

La sfârşitul anului trecut, în portofoliul AVAS erau 923 societăţi comerciale, cu un capital social de 16,2 miliarde lei, din care statul deţine 7,1 miliarde lei.

418 societăţi privatizabile

Societăţile privatizabile reprezintă însă mai puţin de jumătate din portofoliul AVAS, numărul acestora fiind de 418 unităţi, cu un capital social total de 3,54 miliarde lei, restul activelor fiind constituit din companii aflate în proceduri de lichidare ori dizolvare (448 firme cu un capital social cumulat de 1,56 miliarde lei) şi companii cu statut special (57 unităţi cu un capital social total de 11,1 miliarde lei), conform unui document al AVAS.

În cursul anului trecut, 42 pachete de acţiuni ale unor societăţi au revenit în portofoliul AVAS prin majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor, 27 de companii au fost preluate de stat ca urmare a rezilierii contractelor de vânzare-cumpărare, iar 151 de firme au fost radiate.

SURSA: Mediafax