Potrivit opiniilor exprimate în luna mai 2009, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada mai – iulie 2009 o scădere moderată a activităţii  în comerţul cu amănuntul şi servicii şi o relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi în sectorul de construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare.

Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii în industrie

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2009, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o stabilitate relativă a volumului producţiei (sold conjunctural -2%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează o scădere, soldul conjunctural fiind de -24% pe total industrie prelucrătoare (-30% la întreprinderile foarte mari, cu 500 de salariaţi şi peste). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total: metalurgie; fabricarea mobilei; fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (solduri conjuncturale -69%, -51% şi respectiv -43%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează, în continuare, o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -1%).

Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii în construcţii

Potrivit estimărilor din luna mai 2009, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%)  şi o scădere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -11%).

Se prognozează, de asemenea şi o reducere a numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural –13%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -1%).

Tendinţă de scădere moderată a activităţii  în retail

În luna mai 2009, managerii din sectorul de comerţ cu amănuntul au estimat o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -7%). 

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de relativă stabilitate  (sold conjunctural -1%).

Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va avea, de asemenea, o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -9%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, un trend descendent al numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -22%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor avea o creştere moderată (sold conjunctural +9%).

Tendinţă de scădere moderată a activităţii  la servicii

Conform estimărilor din luna mai 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere moderată (sold conjunctural -11%).

În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -14%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile mici (1-49 salariaţi) şi cele mari (250-499 salariaţi).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni, a avut o tendinţă de scădere (sold conjunctural  -20%).

SURSA: INS