Mai puţin pesimism privind viitorul economiei româneşti

Potrivit opiniilor exprimate în luna mai 2009, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada mai - iulie 2009 o scădere moderată a activităţii  în comerţul cu amănuntul şi servicii şi o relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi în sectorul de construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare. Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii în industrie În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2009, managerii din indu

Potrivit opiniilor exprimate în luna mai 2009, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada mai – iulie 2009 o scădere moderată a activităţii  în comerţul cu amănuntul şi servicii şi o relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi în sectorul de construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare.

Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii în industrie

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2009, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o stabilitate relativă a volumului producţiei (sold conjunctural -2%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează o scădere, soldul conjunctural fiind de -24% pe total industrie prelucrătoare (-30% la întreprinderile foarte mari, cu 500 de salariaţi şi peste). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total: metalurgie; fabricarea mobilei; fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (solduri conjuncturale -69%, -51% şi respectiv -43%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează, în continuare, o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -1%).

Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii în construcţii

Potrivit estimărilor din luna mai 2009, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%)  şi o scădere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -11%).

Se prognozează, de asemenea şi o reducere a numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural –13%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -1%).

Tendinţă de scădere moderată a activităţii  în retail

În luna mai 2009, managerii din sectorul de comerţ cu amănuntul au estimat o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -7%). 

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de relativă stabilitate  (sold conjunctural -1%).

Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va avea, de asemenea, o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -9%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, un trend descendent al numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -22%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor avea o creştere moderată (sold conjunctural +9%).

Tendinţă de scădere moderată a activităţii  la servicii

Conform estimărilor din luna mai 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere moderată (sold conjunctural -11%).

În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -14%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile mici (1-49 salariaţi) şi cele mari (250-499 salariaţi).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni, a avut o tendinţă de scădere (sold conjunctural  -20%).

SURSA: INS