Pentru ca aproape intotdeauna exista si o parte plina a paharului, reculul economiei mondiale a determinat scaderea accentuata a pretului petrolului fapt care, in principiu, are consecinte pozitive.Cu acesta afirmatie este de acord toata lumea, cu o exceptie: producatorii de petrol care isi vad amenintate castigurile uriase. Ca urmare, acestia intreprind tot felul de actiuni pntru a determina cresterea cotatiilor, cea mai la indemana fiind reducerea productiei. Arabia Saudita a anuntat, deja, ca
Pentru ca aproape intotdeauna exista si o parte plina a paharului, reculul economiei mondiale a determinat scaderea accentuata a pretului petrolului fapt care, in principiu, are consecinte pozitive.
Cu acesta afirmatie este de acord toata lumea, cu o exceptie: producatorii de petrol care isi vad amenintate castigurile uriase.
Ca urmare, acestia intreprind tot felul de actiuni pntru a determina cresterea cotatiilor, cea mai la indemana fiind reducerea productiei.
Arabia Saudita a anuntat, deja, ca va reduce productia in luna februarie.
Ministrul Petrolului de la Riyad, Ali al-Naimi, a confirmat ca regatul saudit va produce in ianuarie opt milioane de barili pe zi, in conformitate cu cantitatea stabilita in cadrul OPEC, dar ca va reduce livrarile in februarie.
„Vom face ceea ce este necesar pentru a reechilibra pretul”, a afirmat oficialul saudit.
La randul sau, reprezentantul Iranului la OPEC, Mohammad-Ali Khatibi a declarat ca „tintirea unui pret mai stabil la petrol s-ar putea face numai daca OPEC se va decide sa mai reduca din productia de petrol”.
Aceste declaratii, facute in urma cu doua zile, au determinat initial o crestere a cotatiilor petrolului dovada ca presiunile mediatice pot avea efecte, fie si pe termen scurt.
Totusi, pretul petrolului a coborat din nou, aseara, ajungand sub 36 de dolari pe baril, tendinta care se mentine si in aceasta dimineata.
Scaderea a fost determinata de anuntul autoritatilor de la Washington referitor la cresterea stocurilor de produse petroliere.
In aceasta dimineata, pe pietele asiatice, barilul „light sweet crude”, cu livrare in luna februarie a pierdut 38 de centi, atingand valoarea de 36,90 dolari.
Petrolul Brent, din Marea Nordului s-a ieftinit cu 28 de centi, ajungand la nivelul de 44,80 dolari.