Investitorii şi colecţionarii interesaţi de obiecte de artă au acum la dispoziţie un „afişaj al jocului bursier“ de pe această piaţă, care îi poate ajuta să ia decizii de achiziţie mai uşor. Casa de licitaţii Artmark a lansat de curând un catalog de randamente anuale ale celor mai tranzactionaţi artişti români din ultimii ani, în încercarea de a contribui la reglementarea şi dezvoltarea pieţei de artă. Reprezentanţii Casei spun că Indexul Artmark include ist
Investitorii şi colecţionarii interesaţi de obiecte de artă au acum la dispoziţie un „afişaj al jocului bursier“ de pe această piaţă, care îi poate ajuta să ia decizii de achiziţie mai uşor.
Casa de licitaţii Artmark a lansat de curând un catalog de randamente anuale ale celor mai tranzactionaţi artişti români din ultimii ani, în încercarea de a contribui la reglementarea şi dezvoltarea pieţei de artă. Reprezentanţii Casei spun că Indexul Artmark include istoric şi analize de randament, valori de piaţă, cotaţii anuale şi comparaţii între variaţiile creşterilor anuale între diverşi artişti.
Pavel Şuşară, preşedinte al Asociaţiei Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România, consideră că „indexul este un instrument de piaţă absolut obligatoriu. Chiar dacă nu va rămâne valabil foarte multă vreme, deoarece preţurile se tot modifică, acesta este un punct de referinţă extrem de important care marchează începutul unui proces de raţionalizare pe piaţa româneasca de artă.“
Această piaţă este susţinută curent, la nivelul vânzărilor publice (prin licitaţie de artă), prin şapte case locale de licitaţie de artă ce întreprind regulat sesiuni de licitaţie. Media săptămânală a acestora este între una şi patru licitaţii de artă, în cadrul cărora se pun în vânzare publică aproximativ 150-200 de lucrări de plastică de autor (vezi tabel pentru top 10 tranzacţii publice româneşti cu artă românească, în perioada de referinţă a Indexului).