Organizaţia neguvernamentală notează că în 2013 "18 milioane de fermieri cultivau produse modificate genetic în 27 de ţări". Numărul acestor cultivatori reprezintă mai puţin de 1% din totalul fermierilor la nivel mondial. Potrivit datelor Serviciului Internaţional pentru obţinerea de aplicaţii agrobiotehnologice (Isaa), care publică un raport anual pe care se bazează Prietenii Pământului, în 2012 speciile modificate genetic se cultivau în 28 de ţări. Aceste ţări erau în număr de 29 în 2011 şi de 25 în 2008. Unele ţări au întrerupt sau au suspendat aceste culturi, cum ar fi Polonia şi Egiptul.

Suprafaţa totală a culturilor însă continuă să crească, ajungând la 175.000.000 de hectare în 2013, în principal din cauza extinderii lor în ţările emergente, precum Brazilia. În aceste culturi predomină patru plante: soia, porumbul, bumbacul şi rapiţa. Peste 99% din aceste produse sunt rezistente la insecticide, la insecte sau la ambele. 80% din culturi sunt concentrate în şase ţări: SUA (40%), Brazilia (23%), Argentina (14%), India (6%), Canada (6%) şi China (2%).

Un procent mult mai mic provine din ţări ale Europei unde în 2013, aceste culturi au ajuns la 148.000 de hectare. Cea mai mare parte revine Spaniei (136.000 de hectare), după care urmează Portugalia, Cehia, România şi Slovacia. În Africa, numai trei ţări produc specii modificate genetic: Africa de Sud, Burkina Faso şi Sudan.

În Asia, bumbacul rezistent la insecte se cultivă în India, China, Pakistan şi Myanmar, iar în Filippine se cultivă porumbul modificat genetic. 

SURSA: Rador