Aceste evolutii, monitorizate de compania MEMRB/IRI, denota faptul ca romanii au cumparat mai putini detergenti anul trecut fata de 2001, dar au scos mai multi bani din buzunar. Precizam ca este vorba de o cercetare efectuata pe un panel de magazine off-premise, reprezentativ la nivel national, care include atat zona urbana, cat si pe cea rurala.
Conform sursei citate, alimentarele mici, respectiv spatiile de pana la 20 mp, in care se comercializeaza o gama variata de produse alimentare si nealimentare, au constituit si in anul 2002 cel mai important canal de distributie pentru aceasta piata, contand cu 41,0% in ceea ce priveste volumul vanzarilor, in bucati, si cu 36,4% ca valoare a acestora. Totusi, importanta lor in cadrul pietei totale a inregistrat o usoara scadere in perioada analizata (cu 0,3 puncte procentuale, daca ne referim doar la volum).
Piata de detergenti, in cadrul magazinului general – al doilea tip de unitate comerciala ca pondere a acestei categorii de produse – a inregistrat cea mai mare scadere a vanzarilor: cu 10%, ca volum (in bucati). In schimb, supermarketurile au crescut ca importanta in totalul grupei, din aceste locatii achizitionandu-se anul trecut 7,4% din volumul total de detergenti si 11,3% din valoarea acestora.
Detergentii de rufe reprezinta, de departe, cea mai importanta categorie din aceasta piata, detinand in anul 2002 o pondere de 76,1% din volumul bucatilor vandute (in scadere cu 2,0 puncte procentuale fata de 2001) si de 83,6% in ceea ce priveste valoarea vanzarilor (mai putin cu 0,5 puncte procentuale decat in 2001). Aceasta categorie este si singura din cele trei care a inregistrat o scadere a ponderii sale in cadrul pietei totale si cea care a tras grupa in jos.
Ca evolutie a vanzarilor, in bucati, pe tip de magazin, detergentii de rufe au inregistrat cele mai mari scaderi in reteaua reprezentata de alimentarele mici (cu 7,6%) si de magazinele generale (cu 12,7%).
Supermarketurile au fost si de asta data canalele de distributie cele mai dinamice, vanzarile crescand in cazul lor cu 6,9%, ca volum, si cu 19,8%, ca valoare. Anul trecut, detergentii de rufe si-au diminuat cotele de piata pe segmentele „premium” si „medium”, o parte din procentajele pierdute regasindu-se la „economic”.
Detergentii de vase reprezinta a doua categorie ca importanta in cadrul grupei. Ca volum, doar in supermarketuri s-a vandut mai mult in anul 2002, fata de 2001 (cu 6,1%). In ceea ce priveste consistenta acestora, se constata o scadere a vanzarilor de detergenti lichizi de vase (atat ca volum, cat si ca valoare), in favoarea celor sub forma de pasta. Ca parfumare, pe primul loc in topul preferintelor se mentine aroma de lamaie, urmata de cea de mar, iar din punctul de vedere al gramajelor achizitionate, flacoanele de 500 ml detin mai mult de jumatate din piata (cantitativ si valoric, in ambii ani analizati).
Balsamurile de rufe detineau anul trecut cea mai mica pondere in cadrul pietei detergentilor, contand doar pentru 7,1% din volum, respectiv 2,7% din valoarea acesteia. Preferintele consumatorilor pentru varianta puternic concentrata au crescut in 2002 cu 15,2% fata de 2001, in timp ce produsele diluate au pierdut 11,6% din volumul vanzarilor.
Gradul de penetrare a balsamurilor de rufe este in continuare foarte scazut (in Romania, consumul este de cel putin zece ori mai mic fata de cel inregistrat in tarile vecine). Insa nici la detergentii de rufe sau la cei de vase nu stam cu mult mai bine. Consideram ca in acest moment nu se mai poate vorbi de lipsa de informatii, date fiind eforturile formatorilor de piata in ceea ce priveste educarea consumatorilor.
Anul trecut, de exemplu, numai pentru publicitatea TV s-au cheltuit sume considerabile: 9,5 milioane USD pentru balsamurile de rufe, 44,8 milioane USD pentru detergentii de rufe si 5,3 milioane USD pentru detergentii de vase (conform CSOP/ Taylor Nelson Sofres, cifre calculate la tarife-lista). Producatorii care au investit cel mai mult in reclama pe cele trei segmente sunt Procter&Gamble, Unilever si Henkel.
Principalele cauze ale consumului scazut de detergenti sunt puterea redusa de cumparare si cresterea, in volum si in valoare, a categoriei „produse alimentare”. Din aceste motive, romanii s-au vazut nevoiti sa-si dozeze cu mai mare grija bugetul destinat produselor nealimentare, inclusiv detergentilor.
Mai putini detergenti inseamna mai multi bani
10 aprilie 2003, 12:00
Ultima modificare în 10 aprilie 2003, 15:00
Aceste evolutii, monitorizate de compania MEMRB/IRI, denota faptul ca romanii au cumparat mai putini detergenti anul trecut fata de 2001, dar au scos mai multi bani din buzunar. Precizam ca este vorba de o cercetare efectuata pe un panel de magazine off-premise, reprezentativ la nivel national, care include atat zona urbana, cat si pe cea rurala.Conform sursei citate, alimentarele mici, respectiv spatiile de pana la 20 mp, in care se comercializeaza o gama variata de produse alimentare si nealim
Etichete: arhiva,
detergentii,
rufe,
volum
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook