Conform unui sondaj recent efectuat de Pew Research Center’s Project for Excellence in Journalism, doar 42% dintre americani regreta disparitia cotidianelor locale din presa scrisa. Pe de alta parte, faptul ca in Statele Unite ale Americii apar mai putine ziare locale este deplans de catre analisti, care spun ca mai putine ziare aparute inseamna o democratie mai putin consolidata.
Astfel, Alex S. Jones, laureat al premiului Pulitzer si profesor de jurnalism la Harvard scrie ca ziarele reprezinta materia prima cu care se hraneste democratia: „Intr-o epoca a inovatiei tehnologice frenetice, riscam sa pierdem ancheta factuala care supravegheaza activitatea guvernului si care responsabilizeaza pe cei aflati la putere”, spune Jones.
„Intr-o era mediatica tumultoasa, caracterizata printr-o concurenta acerba si de obsesia pentru profit, angajamentul media traditionale in raport cu informatia serioase se estompeaza. Daca pierdem aceasta masa critica de informatii, democratia va slabi si va incepe sa inregistreze un declin”, subliniaza profesorul american.
Un numar mai mic de publicatii este echivalentul unei prezente mai slabe la alegeri, iar riscul aparitiei si cresterii coruptiei politice poate fi mai ridicat.