Noul Regulament de organizare si functionare al Oficiului National al Registrului Comertului, numarul de posturi de conducere la nivelul ONRC a fost redus cu aproximativ 10%. Scopul acestui demers a fost acela de a reduce cheltuielile administrative de personal si al eficientizarii activitatii institutiei, se arata in comunicatul institutiei.

Un element de noutate pe care il aduce noul ROF este infiintarea structurii interne de control, Corpul de inspectie generala, avand atributii specifice in domeniul implementarii politicilor si strategiilor in domeniul controlului la nivelul ONRC si al ORCT, in special in ceea ce priveste modul de prevenire si combatere a coruptiei la nivelul institutiei.

In contextul in care un numar semnificativ de cetateni romani s-au stabilit in strainatate, in contextul libertatilor Tratatului UE, pentru a veni in intampinarea acestora, conform competentelor proprii ale ONRC, s-a creat posibilitatea infiintarii de birouri teritoriale in strainatate, cu precadere in acele tari ale UE unde sunt stabiliti un numar semnificativ de cetateni romani. Aceasta masura este de natura a scurta termenele de solutionare a cererilor si de reducere a birocratiei, avandu-se in vedere Planul de masuri pentru revenirea in tara a cetatenilor romani care lucreaza in strainatate adoptat de Guvernul Romaniei prin HG nr. 187/2008.

Noul Regulament de organizare si functionare (ROF) al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) si a oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale (ORCT), aprobat prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 3062/C. din 02.12.2008, a fost publicat  in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 837, pe 12 septembrie.

Sursa: ONRC