Coaliția de guvernare a luat în discuție un set de potențiale măsuri de reducere a cheltuielilor de funcționare a administrației publice, susțin surse guvernamentale. Acestea ar urma să vizeze atât administrația centrală, cât și cea locală și chiar instituțiile deconcentrate.
Nicolae Ciucă este cel care a cerut în Coaliție ca statul să fie primul care să facă eforturi pentru reducerea cheltuielilor în vederea reducerii deficitului bugetar: “Pentru a ne încadra în ținta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetățeni și mediul de afaceri. Voi propune, în cadrul Coaliției, ca o astfel de acțiune de chibzuire a cheltuielilor statului să se facă la nivelul tuturor ministerelor și instituțiilor aflate în subordinea sau în coordonarea acestora”.
Astfel, pe masa Guvernului Ciolacu sunt mai multe măsuri care așteaptă să fie aprobate, în urma cărora se vor reduce cheltuielile de funcționare ale instituțiilor, plecând de la achizițiile neesențiale și ajungând la bugetarea posturilor de conducere.
Astfel, ar urma să se reducă numărul de secretari de stat și aparatul de lucru al acestora, constituit din mai mulți consilieri plătiți din bani publici. Procentul estimat este undeva în jur de 20% posturi de secretar de stat care ar urma să dispară.
De asemenea, se are în vedere reducerea posturilor de conducere. Vor fi mai puțini șefi de birouri, șefi de serviciu și mai puțini directori în administrație. Concret, se vor modifica normativele prin care se înființează direcțiile, birourile și serviciile din administrație. Pentru înființarea oricărei structuri de acest fel va fi nevoie de un număr mai mare de angajați în subordine, ceea ce va duce la reducerea posturilor de conducere. Detaliile urmează să fie stabilite cu exactitate.
În plus, instituțiile deconcentrate care au atribuții similare vor fi comasate.
Trebuie spus că reducerea deficitului de anul acesta este obligatorie pentru accesarea fondurilor europene. Iar Guvernul caută în această perioadă soluții pentru acest obiectiv. Printre măsurile vehiculate până acum se află noi taxe și impozite și renunțarea la facilitățile fiscale în domeniile agricol, construcții și IT. PNL a insistat în Coaliție pe protejarea mediului de afaceri, dar și pe reducerea cheltuielilor de funcționare ale statului, care sunt de asemenea foarte mari și în creștere în ultimii ani.