Mai rău decât s-a crezut. Avertisment privind varianta Omicron: ”E un Frankenstein!”

Sursă: Dreamstime

Varianta Omicron, raportată de Africa de Sud, provoacă îngrijorare în lumea întreagă, întrucât prezintă mutaţii multiple şi pare a fi chiar mai contagioasă decât varianta Delta.

Experții agenției de sănătate ONU și cercetătorii din Africa de Sud efectuează în prezent studii pentru a înțelege mai bine aspectele variantei Omicron, dar, deocamdată, nu se poate spune nimic cu certitudine. Omul de știință care a descoperit varianta Omicron lansează totuși un avertisment, relatează CBSNews.

Descoperit de oamenii de știință din Africa de Sud, Omicron conține 50 de mutații, dintre care 32 numai în proteina Spike. Aceasta include mutații care pot crește transmiterea și se pot sutrage protecției vaccinurilor.

„Cel mai mutant virus pe care l-am văzut vreodată”

„Acesta este probabil cel mai mutant virus pe care l-am văzut vreodată”, a spus virologul Alex Sigal, șeful echipei de cercetători care a identificat pentru prima dată noua variantă.

„Este mult mai mult un Frankenstein decât alții”, a spus Sigal. „Este de fiecare dată ceva nou. Adică, virusul ne surprinde în continuare”, spune acesta.

Varianta care a alertat toată lumea, analizată de oamenii de știință

La 36 de ore de la descoperirea noii variante, oameni de știință din Africa de Sud au alertat lumea. Unele țări, inclusiv SUA, interzic acum călătoriile din mai multe țări din sudul continentului african, în încercarea de a preveni răspândirea.

Echipa lui Sigal colaborează deja cu alți oameni de știință pentru a afla dacă varianta este mai transmisibilă sau poate sparge imunitatea. Laboratorul a primit numeroase mostre de Omicron, care sunt ambalate și expediate către alte institute de cercetare din întreaga țară.

Vaccinurile pot opri varianta Omicron?

Echipa spune că va ști în aproximativ 10 zile dacă vaccinurile existente pot opri varianta Omicron, dar Sigal speră că vaccinurile actuale vor oferi în continuare protecție împotriva formelor severe ale bolii și a spitalizării.

Sigal a avertizat însă că, atâta timp cât Africa rămâne în urmă în ceea ce privește vaccinarea, virusul va continua să sufere mutații. Omicron a infectat în principal tineri din Africa, iar medicii spun că cei infectați au mai mult simptome ușoare.

De asemenea, dovezi preliminare indică faptul că persoanele care au avut anterior COVID-19 ar putea să se reinfecteze mai ușor cu Omicron, în comparație cu alte variante de îngrijorare.

Până acum, infecțiile raportate inițial au fost în rândul persoanelor mai tinere, care tind să facă o formă de boală mai ușoară, „dar înțelegerea nivelului de severitate al variantei Omicron va dura de la câteva zile la câteva săptămâni”, au spus experții.