Reducerea dobânzii BNR la 6,5% antrenează deja diminuări de bonificaţii la depozite. Economisirea, care a crescut în ultima perioadă, îşi pierde unul din stimulentele care au susţinut-o până acum. Depozitele în lei ale populaţiei au crescut cu 9,8% în februarie 2010 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ajungând astfel la 61.484,2 milioane lei. Şi cele în valută au avansat cu 12,5%, atingând 37.605 milioane lei, într-o perioadă în care creditarea a fost într-un p
Reducerea dobânzii BNR la 6,5% antrenează deja diminuări de bonificaţii la depozite. Economisirea, care a crescut în ultima perioadă, îşi pierde unul din stimulentele care au susţinut-o până acum.
Depozitele în lei ale populaţiei au crescut cu 9,8% în februarie 2010 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ajungând astfel la 61.484,2 milioane lei. Şi cele în valută au avansat cu 12,5%, atingând 37.605 milioane lei, într-o perioadă în care creditarea a fost într-un puternic declin. Pentru persoanele juridice, creşterea de la un an la altul a fost de 1,8%, atât pentru lei, cât şi pentru valută, ajungând la 40.948,3, respectiv 25.135,9 milioane lei.
Deşi dobânda de politică monetară stabilită de BNR a fost în descreştere, bonificaţiile oferite de bănci la depozite au rămas destul de ridicate până acum, ajungând la anumite instituţii chiar să depăşească 10%. În ultimele luni, băncile au început să reducă însă nivelul dobânzilor, urmând direcţia BNR. În februarie, dobânda medie la depozitele noi în lei a fost de 8,13%, în scădere cu 1,59%, comparativ cu decembrie 2009, şi cu 8,65 puncte faţă de un maxim înregistrat în aceeaşi lună de anul trecut. La depozitele noi în euro, schimbarea nu a fost atât de amplă, rata medie a dobânzilor în februarie fiind de 2,67%, în scădere cu 0,24% faţă de decembrie 2009.
Presiune pentru sistemul bancar
La nivelul economiei, procesul de convergenţă economică va face ca rata economisirii să rămână inferioară ratei investiţiei, cel puţin pe termen mediu. „Aceasta înseamnă că, în continuare, la nivelul sectorului privat va exista o cerere pentru împrumuturi – ideal direcţionate către investiţii. Pe de altă parte, reducerea ratelor dobânzii va încuraja consumul populaţiei. Însă, în final, cererea şi oferta de împrumuturi/depozite de pe piaţă vor genera o rată a dobânzii de echilibru“, continuă acesta.
Bogdan Baltazar, analist financiar, este de părere că „odată cu scăderea dobânzilor la depozite, oamenii se vor îndrepta către modalităţi de investiţie cu randamente mai mari, cum ar fi, de exemplu, fondurile mutuale“. De la începutul anului, majoritatea fondurilor mutuale de acţiuni au avut randamente mai mari de 20%, iar câteva fonduri cu plasamente monetare au reuşit randamente de peste 10%. Astfel de câştiguri sunt mult peste cele care ar putea fi obţinute în aceeaşi perioadă (trei luni) din depozite.
Lucian Anghel, economist-şef al BCR, susţine că „BNR a transmis un semnal prin reducerea dobânzii de referinţă. În acelaşi timp, şi dobânda pe piaţa interbancară a scăzut. Scăderea dobânzii de referinţă va fi urmată de un trend mai accentuat de scădere a dobânzilor pentru credite decât pentru depozite“.
În opinia sa, economisirea va continua deoarece în perioade dificile oamenii nu se grăbesc să consume. „Încă este o perioadă bună pentru economisire, aceasta va evolua, chiar dacă dobânzile pentru depozite vor fi mai mici. Evoluţia va fi însă mai lentă, în principal datorită scăderii veniturilor, mai puţin din cauza scăderii dobânzilor. Pe de altă parte, baza de consum îşi va reveni treptat odată cu încrederea populaţiei în starea economică a ţării“, conchide Anghel.
Scăderea dobânzii de referinţă va fi urmată de un trend mai accentuat de scădere a dobânzilor pentru credite decât pentru depozite.
Lucian Anghel, economist-şef BCR
12,5% este creşterea depozitelor în valută ale populaţiei în februarie 2010 faţă de aceaşi lună din 2009, ajungând la echivalentul a 37.605 mil. lei