Victoria Rusiei în Ucraina ar însemna sfârșitul Republicii Moldova

Luni, pe data de 16 octombrie, Maia Sandu a afirmat că o victorie a Rusiei în Ucraina ar duce, totodată, și la sfârșitul Republicii Moldova ca stat liber. Potrivit acesteia, ar însemna o pierdere a libertăților politice și civice.

„Dacă Rusia ar triumfa, acest lucru ar pune capăt, probabil, şi existenţei Republicii Moldova ca stat liber”, a declarat ea în deschiderea Forumului 2000 de la Praga.

Maia Sandu a adăugat că invazia rusă este „menită să pună capăt existenţei Ucrainei ca stat suveran şi a poporului ucrainean ca naţiune”. Drept urmare, președintele Republicii Moldova i-a îndemnat pe aliații Kievului să împiedice victoria Moscovei.

Aceasta a mai afirmat că a venit momentul ca Republica Moldova „să urmeze lumina de la capătul tunelului şi să intre într-un refugiu sigur în UE şi să-şi consolideze democraţia”.

În martie 2022, la puțin timp după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova a solicitat oficial aderarea la UE. Câteva luni mai târziu, a primit statutul de stat candidat la UE, relatează EFE.

Vladimir Putin, declarații controversate despre Republica Moldova

Amintim că recent, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Republica Moldova își pierde identitatea și că aceasta este o alegere făcută de liderii săi. Afirmațiile lui Putin vin în contextul deciziei autorităților de la Chișinău de a se retrage treptat din Comunitatea Statelor Independente (CSI) din cauza agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

„O țară ca Moldova practic își pierde identitatea. Elitele acestei țări în general cred că nu sunt moldoveni, se consideră români.

Dar aceasta este alegerea lor – o pierdere completă a identității țării. Aceasta este alegerea actualei conduceri a Moldovei”, a afirmat Putin.

El a subliniat că această alegere este personală și că nimeni altcineva decât cetățenii Republicii Moldova nu poate decide pentru ei înșiși cum să-și definească identitatea.

Vladimir Putin a menționat, de asemenea, că colaborarea în cadrul CSI oferă țărilor membre posibilitatea de a-și păstra identitatea națională și de a întări cooperarea fără a interfera în caracteristicile lor naționale individuale.

Declarațiile sale survin anunțului Chișinăului privind denunțarea unor acorduri semnate în cadrul organizației CSI în 2023.

Cu toate acestea, liderul de la Kremlin a subliniat că fiecare țară are dreptul să își decidă propria cale. El spune că respectă deciziile suverane ale altor națiuni.