Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a avertizat că forțele pro-Kremlin și pro-război încearcă din răsputeri să blocheze drumul european al țării sale.
Kremlinul încearcă să oprească drumul european al Republicii Moldova
Maia Sandu a vorbit vineri, pe data de 3 noiembrie, despre „partide plătite de Kremlin deghizate în partide proeuropene”, care, prin cumpărare ilegală de voturi, „vor încerca subjugarea Moldovei unor interese străine”.
„Fiecare proiect de succes înseamnă o Moldovă mai puternică, mai dezvoltată, ne oferă speranţa că putem reuşi. Nu ne complacem în lucrurile realizate, dimpotrivă, ştim că avem în faţă provocări serioase. Chiar în aceste alegeri locale, forţele pro-Kremlin, forţele pro-război vor încerca din răsputeri să blocheze drumul nostru european.
Cu bani murdari, cu partide plătite de Kremlin deghizate în partide proeuropene, prin cumpărare ilegală de voturi, se va încerca, din nou, subjugarea Moldovei unor interese străine şi menţinerea ţării noastre într-o zonă uitată de lume.
Instituţiile statului vor apăra democraţia. Însă doar votul vostru poate fi mai puternic decât încercările de vindere a Moldovei”, a declarat aceasta în cadrul unei conferințe de presă, prilejuită de finalizarea campaniei electorale pentru alegerile locale de duminică, potrivit Agerpres.
Liderul de la Chișinău a subliniat, totodată, necesitatea participării electoratului la alegerile de duminică, 5 noiembrie.
„Este atât de important să ieşim cu toţii la vot! Să clădim cu votul nostru Moldova europeană de mâine. Obiectivul nostru comun este să construim sate şi oraşe europene. Vom reuşi dacă vom munci toţi pentru acest obiectiv. Şi el depinde de votul nostru din 5 noiembrie”, a spus ea.
Alegerile locale de duminică, esențiale în drumul european al Republicii Moldova
Maia Sandu a vorbit și despre importanța votului la alegerile locale, în contextul integrării europene a Republicii Moldova.
„Astăzi Moldova face paşi mari pe calea integrării europene şi avem şansa să devenim membri ai UE datorită votului vostru, dragi cetăţeni. Fiecare vot a contat în alegerile precedente, ca să avem acum şansa reală de a deveni membri ai familiei europene, unde oamenii trăiesc în pace şi bunăstare.
În ciuda piedicilor imense, în ciuda unui regim autoritar corupt care stăpânea ţara prin frică, în ciuda propagandei Kremlinului, oamenii au ieşit victorioşi şi am învăţat cât de mult contează votul nostru. Pe 5 noiembrie, la alegerile locale, puterea votului nostru este la fel de mare.
Moldova îşi va alege primarii, consilierii locali şi raionali. În următorii patru ani, de primarii şi consilierii pe care îi alegem acum va depinde cum vom trăi fiecare în localitatea noastră.
De votul pe care îl dăm duminică, de oamenii pe care îi alegem să ne conducă satele şi oraşele depinde dacă în comunitatea noastră va fi drum bun sau nu, dacă va fi renovată grădiniţa şi va fi trasă apă şi canalizare sau nu, dacă vor fi realizate proiecte locale sau satul va fi lăsat în dezordine şi de izbelişte.
Şi acest lucru depinde de noi, de locuitorii satelor şi oraşelor. Depinde de noi să nu lăsăm localităţile pe mâna hoţilor sau a mincinoşilor. Depinde de noi să-i alegem pe cei care-şi iubesc casa şi neamul”, a afirmat aceasta.
Rusia, acuzată că a cumpărat alegători
Amintim că miercuri, Maia Sandu a acuzat Rusia că a „cumpărat” alegători pentru alegerile locale de duminică. Ea a spus că Kremlinul direcţionează bani către partidele politice pro-Moscova, relatează Reuters.
Maia Sandu spune că Rusia a încercat o lovitură de stat care să o înlăture. Liderul de la Chișinău a precizat că Moscova a trimis 90 de milioane de lei moldoveneşti (aproximativ 4,9 milioane de dolari) în două luni pentru a finanţa „grupuri criminale”. Între grupările politice vizate se află și partidul – interzis – condus de omul de afaceri fugar Ilan Şor.
Alegerile locale, programate duminică, sunt considerate un barometru al eforturilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Înaintea alegerilor, Republica Moldova a blocat accesul la site-urile de ştiri de limbă rusă. Moscova a denunţat această măsură ca fiind o încercare de a le interzice moldovenilor accesul la opinii alternative şi a acuzat-o pe preşedinta Sandu că stârneşte sentimente antiruseşti.
Moldova nu ia lecții de la Rusia
Chişinăul nu ia lecţii de democraţie de la Kremlin, a comentat Maia Sandu, pe tema criticilor Rusiei la adresa autorităţilor.
Declarația a fost făcută după ce Moldova a decis să blocheze 31 de portaluri web. Inclusiv cele 21 controlate de Federaţia Rusă, şi să suspende licenţa a şase posturi TV. Mai multe puteți citi aici.