Acuze grave făcute de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la adresa Rusiei. Liderul de la Chișinău a spus că Moscova încearcă să cumpere alegători pentru alegerile locale care au loc duminică.
Maia Sandu spune că Moscova trimite bani partidelor pro-ruse
Maia Sandu a acuzat miercuri Rusia că a „cumpărat” alegători pentru alegerile locale de duminică. Ea a spus că Kremlinul direcţionează bani către partidele politice pro-Moscova, relatează Reuters.
Maia Sandu spune că Rusia a încercat o lovitură de stat care să o înlăture. Liderul de la Chișinău a precizat că Moscova a trimis 90 de milioane de lei moldoveneşti (aproximativ 4,9 milioane de dolari) în două luni pentru a finanţa „grupuri criminale”. Între grupările politice vizate se află și partidul – interzis – condus de omul de afaceri fugar Ilan Şor.
„Rusia i-a cumpărat anterior pe acei oameni care conduceau Moldova”, a declarat Maia Sandu într-un interviu acordat Jurnal TV, referindu-se la scandalurile de corupţie care au zguduit Moldova înainte de victoria sa zdrobitoare din 2020 în alegerile prezidenţiale.
„Nu mai are această posibilitate. Acum îi cumpără pe cetăţenii moldoveni. Kremlinul se foloseşte de diferite categorii de persoane. Există oameni care lucrează pentru Kremlin şi care merg la Moscova pentru a aduce bani”, a afirmat preşedinta Republicii Moldova.
Alegerile locale, programate duminică, sunt considerate un barometru al eforturilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Înaintea alegerilor, Republica Moldova a blocat accesul la site-urile de ştiri de limbă rusă. Moscova a denunţat această măsură ca fiind o încercare de a le interzice moldovenilor accesul la opinii alternative şi a acuzat-o pe preşedinta Sandu că stârneşte sentimente antiruseşti.
Moldova nu vrea lecții de la Rusia
Chişinăul nu ia lecţii de democraţie de la Kremlin, a comentat Maia Sandu, pe tema criticilor Rusiei la adresa autorităţilor.
Declarația a fost făcută după ce Moldova a decis să blocheze 31 de portaluri web. Inclusiv cele 21 controlate de Federaţia Rusă, şi să suspende licenţa a şase posturi TV.
„Este de râsul găinilor, pentru că Federaţia Rusă, care a alungat sau a închis toată presa liberă, vine să ne dea lecţii de democraţie.
Pe noi ne interesează opiniile comunităţii internaţionale şi ale cetăţenilor noştri şi dacă vedeţi, în clasamentele internaţionale Republica Moldova stă mult mai bine decât Federaţia Rusă şi chiar unele state din UE când vine vorba de libertatea presei”, a punctat şefa statului într-un interviu la Jurnal TV.
„Noi ţinem la liberarea de exprimare. Toţi cetăţenii din Republica Moldova pot să audă cum de dimineaţă până seara cineva critică guvernarea, ceea ce nu veţi auzi în Federaţia Rusă. (…) Noi nu luăm lecţii de democraţie de la Kremlin”, a subliniat preşedinta Maia Sandu, citată de NewsMaker.
Rusia a vrut să schimbe punctul de intrare a gazelor în Moldova
Gazprom a solicitat companiei Moldovagaz să schimbe punctul de intrare a gazelor naturale în Republica Moldova. Se întâmpla în primele zile ale atacului Rusiei asupra Ucrainei. Compania rusească dorea să livreze gaz Moldovei prin regiunea transnistreană, a dezvăluit preşedinta Maia Sandu.
Moscova avea atunci convingerea că soldaţii ruşi vor ajunge rapid în Transnistria şi dorea să controleze şi acest punct de intrare a gazelor naturale în Republica Moldova, a explicat şefa statului.
„În primele zile de război Gazprom a vrut să schimbe în contract punctul de intrare pe segmentul regiunii transnistrene, pentru că ei credeau că în foarte scurt timp vor ajunge acolo şi doreau să controleze şi acest punct de intrare a gazelor naturale în Republica Moldova.
Li s-a spus că nu interesează pe nimeni schimbarea contractului şi lucrurile au rămas aşa cum au fost iniţial. Ulterior, ruşii au înţeles şi ei că n-au cum ajunge la hotarul cu Republica Moldova”, a declarat preşedinta Maia Sandu într-un interviu la Jurnal TV.