Reuniunea Comunității Politice Europene (CPE) va avea loc pe data de 1 iunie 2023, la Chișinău, a informat, joi, 12 ianuarie, Președinția Republicii Moldova într-un comunicat de presă de pe platforma oficială.
La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, dar și conducătorii Uniunii Europene
Astfel, o invitație oficială în acest sens a fost semnată de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintele Consiliului European, Charles Michel. Aceasta a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante, a precizat instituția prezidențială de la Chișinău.
De asemenea, la eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene, a relatat Administrația prezidențială.
Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa Președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga (Cehia) în octombrie 2022.
Care este miza înființării CPE
CPE vizează statele candidate pentru statutul de membru al Uniunii Europene cum este Ucraina și Republica Moldova. Unii observatori au relatat că ideea președintelui francez oferă o cale de a atrage țările în proiectul european în timp ce procesul de aderare își urmează cursul. Alții, însă, au comentat că propunerea șefului statului francez oferă puține obiective clare.
Emmanuel Macron a avansat această propunere într-un discurs în fața Parlamentului European la începutul lunii mai 2022, susținând că este necesară echilibrarea situației și oferirea Ucrainei, Moldovei, Macedoniei de Nord, Albaniei, Serbiei, Bosniei și Republicii Kosovo să se alăture spațiului european, chiar dacă nu sunt încă pregătite să devină membri UE de facto.
Propunerea a fost înaintată la aproximativ două luni după ce Rusia a declanșat războiul neprovocat împotriva Ucrainei. Astfel, leadershipul european și-a orientat discursul în favoarea Ucrainei și a statelor vulnerabile în fața agresiunii ruse. În acest sens, la scurt timp după invazia rusă care a debutat în februarie 2022, Ucraina și Republica au semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Astfel, UE își propune să creeze o așa-numită comunitate politică europeană cu scopul de a-și consolida puterea în regiune.