Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a salutat iniţiativa Ministerul Educaţiei de la Chișinău prin care, începând cu anul 2023, adulţii vor beneficia de cursuri gratuite de învăţare a limbii române, se precizează într-un comunicat de presă remis de Administraţia Prezidenţială de la Chișinău.

Executivul de la Chișinău urmează să adopte o hotărâre de Guvern care va clarifica detaliile programului

„Programul naţional de predare a limbii române pentru alolingvi a fost extins pentru a include şi cursuri pentru adulţi, iar în bugetul pentru 2023 au fost prevăzute 10 milioane de lei în acest scop.”, a declarat şefa statului Maia Sandu, potrivit sursei citate.

Executivul de la Chișinău urmează să adopte o hotărâre de Guvern care va clarifica detaliile programului. „În anii următori, vom extinde programul pentru a acoperi mai bine necesităţile de predare a limbii române adulţilor.”, a nuanțat Maia Sandu.

Programul de predare a limbii române pentru alolingvi va fi lansat în anul 2013 la iniţiativa Ministerului Educaţiei. Până în acest an, programul nu dispunea de resurse suficiente şi prevedea doar organizarea cursurilor de limbă română pentru copii.

Bogdan Aurescu anunță că România va fi mereu alături de Republica Moldova

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a efectuat pe 19 decembrie o vizită de lucru la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova – Maia Sandu, cu speakerul parlamentului – Igor Grosu și șefa Executivului – Natalia Graviliță. Aurescu a declarat ferm că România va fi mereu alături de Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor cu președintele Maia Sandu, șeful diplomației Bogdan Aurescu a punctat substanța deosebită a dialogului și cooperării bilaterale, reiterând susținerea deplină, pe mai departe, din partea României în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii săi, și în avansarea în ritm hotărât a reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, în eliminarea vulnerabilităților existente în domeniul esențial al securității energetice, precum și în îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a MAE.

Bogdan Aurescu a arătat ferm că România va fi alături mereu de Republica Moldova și cetățenii săi și va găsi soluții pentru ca Chișinăul să facă față provocărilor cu care se confruntă în această perioadă de provocări geopolitice fără precedent. Ministrul român de externe a evidențiat, în acest context, faptul că deschiderea și coordonarea strânsă bilaterală la cel mai înalt nivel au permis întreprinderea unor măsuri prompte și eficiente în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova și al eforturilor remarcabile de reformă depuse de autoritățile de la Chișinău într-o perioadă foarte dificilă, se mai precizează în postare.