Maia Sandu îndeamnă cetățenii Republicii Moldova să participe la referendumul pentru aderarea la UE

Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați să își exprime opțiunea privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie 2024, în cadrul unui referendum ce va avea loc concomitent cu turul întâi al alegerilor prezidențiale.

Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj video prin care îndeamnă toți cetățenii să participe la vot, subliniind importanța acestui moment istoric pentru viitorul țării.

„Pe 20 octombrie, poporul își va spune cuvântul la referendumul care va introduce în Constituție obiectivul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nimeni nu este mai puternic decât poporul, nici minciuna, nici propaganda agresivă, nici grupările criminale plătite cu bani murdari din afara țării”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a subliniat că acest referendum nu este despre ea sau despre alegerile prezidențiale, ci despre viitorul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Sandu a făcut apel la cetățeni să nu lase pe alții să decidă în locul lor și să meargă la vot pentru a-și exprima clar dorințele privind direcția țării: „Referendumul nu este al meu, nu este pentru mine. Este pentru toți oamenii acestei țări.”

Importanța participării la vot

Maia Sandu a avertizat că o absență de la urne poate avea consecințe nefaste asupra viitorului țării, îndemnând cetățenii să își asume responsabilitatea pentru viitorul lor.

„Indiferent dacă susțineți aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau nu, mergeți la referendum. Dacă refuzați să mergeți la vot, este ca și cum ați spune că nu vă pasă ce se întâmplă cu Moldova, cu familia voastră, cu viața voastră”, a spus Sandu.

Președinta Republicii Moldova a subliniat că decizia de a iniția acest referendum vine din convingerea că poporul Republicii Moldova trebuie să aibă puterea de a-și hotărî propriul destin.

Referendumul a fost contestat de blocul politic pro-rus „Victoria/Pobeda”, care a fost înființat la Moscova sub conducerea oligarhului fugar Ilan Șor.

Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru implicarea în „furtul miliardului” – una dintre cele mai mari scheme de corupție din istoria Republicii Moldova – este unul dintre principalii critici ai aderării țării la UE. Formațiunea sa a acuzat autoritățile că referendumul este o „manipulare” menită să consolideze puterea elitei pro-europene din Chișinău.