Maia Sandu a subliniat că „astăzi ne-am arătat puterea şi unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”.
„A fost o plăcere să găzduim Summitul liderilor din întreaga Europă aici, în Moldova, în satul Bulboaca. Suntem deosebit de recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am primit. Astăzi, aici, la doar 20 km de Ucraina, am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă şi fermă de a readuce pacea în Europa. Astăzi ne-am arătat puterea şi unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”, a spus liderul de la Chișinău la încheierea summitului CPE.
Republica Moldova este constant amenințată
Potrivit Maiei Sandu, prezenţa liderilor europeni în Republica Moldova este o dovadă puternică că țara nu este singură.
„Participarea dumneavoastră ne face să fim mândri că am găzduit acest summit. Prezenţa dumneavoastră ne face mai încrezători ca oricând în viitorul nostru ca ţară democratică, prosperă şi liberă, o ţară care se află pe un parcurs ireversibil de a se alătura Uniunii Europene”, a spus ea.
Liderul de la Chișinău a adăugat că la reuniunea de joi s-a discutat „despre securitate, despre nevoia de a proteja continentul european de război, agresiune şi ameninţări hibride”.
„Am fost cu toţii de acord că ne vom continua eforturile de a urma integrarea continentului nostru pentru o mai mare cooperare strategică, o mai bună conectivitate şi mai multe acţiuni în materie de energie, rezilienţă şi climă”, a declarat ea, potrivit Moldpres.
Concluziile Summitului Comunității Politice Europene din Republica Moldova
Potrivit Maiei Sandu, summitul CPE s-a axat în principal pe aspecte de importanţă paneuropeană, dar în acelaşi timp a permis Moldovei să accelereze proiecte concrete care aprofundează integrarea ţării cu restul Europei.
Președintele Republicii Moldova a adăugat că reuniunea s-a încheiat cu mai multe rezultate concrete pentru Republica Moldova. Printre acestea se numără decizia privind scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming cu ţările UE, lansarea Misiunii Uniunii Europene de Parteneriat cu Republica Moldova, un nou pachet de ajutor din partea UE în valoare de circa 1,6 miliarde de euro şi oferirea de către Norvegia a unei finanţări nerambursabile de 50 de milioane de euro.