Maia Sandu câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale cu 42%. Alexandr Stoianoglo merge în turul II cu 26%

Maia Sandu

SURSA FOTO: Președinția Republicii Moldova

Președintele în exercițiu, Maia Sandu, a obținut o victorie semnificativă în primul tur al alegerilor din Republica Moldova. Totuși, rezultatul referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană este extrem de strâns.

Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, însă rezultatul referendumului pentru integrarea europeană este extrem de strâns. În ciuda votului masiv din diaspora, rezultatul rămâne incert.

Maia Sandu, în frunte după primul tur

În primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, actualul președinte Maia Sandu a reușit să obțină aproape 42% din voturile exprimate de cetățeni.

SURSA FOTO: zdg.md

Principalul său contracandidat, Alexandr Stoianoglo, susținut de partidul pro-rus al socialiștilor, a acumulat 26% din voturi, stabilind astfel o confruntare strânsă pentru turul decisiv, care va avea loc pe 3 noiembrie.

Având în vedere aceste rezultate, Sandu rămâne favorită, dar turul doi va fi decisiv pentru stabilirea viitorului politic al țării.

Rezultatul referendumului european rămâne pe muchie de cuțit

În același timp cu alegerile prezidențiale, a avut loc și un referendum crucial pentru viitorul european al Republicii Moldova, în care cetățenii au fost întrebați dacă susțin modificarea Constituției pentru a permite aderarea țării la Uniunea Europeană.

Rezultatele preliminare arată o situație extrem de echilibrată: opțiunea „Nu” conducea cu 50,05%, în timp ce tabăra „Da” a strâns 49,95% din voturi. Aceste procente au fost raportate în momentul în care mai erau de numărat aproximativ 2% din procesele verbale trimise de la secțiile de vot.

Maia Sandu acuză manipularea externă a votului

Pe măsură ce rezultatele au fost comunicate, s-a observat că majoritatea cetățenilor din diaspora au susținut integrarea europeană, însă numărul lor nu a fost suficient pentru a compensa voturile din interiorul țării. Această situație a determinat-o pe președintele Maia Sandu să declare că aceste rezultate sunt consecința unui „atac fără precedent la democrație”.

Ea a subliniat faptul că forțe ostile intereselor Republicii Moldova ar fi intervenit masiv în procesul electoral.

„Grupări criminale, împreună cu forțe străine ostile intereselor noastre, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce cetățenii și țara noastră într-o zonă de incertitudine”, a declarat Maia Sandu, atrăgând atenția asupra implicațiilor externe care ar putea influența rezultatul final.

Situația votului în cifre

Conform datelor preliminare, 49,84% dintre votanți (724.316 persoane) au ales opțiunea „Da” pentru aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce 50,14% (729.338 de cetățeni) au optat pentru „Nu”. Aceste cifre arată un echilibru delicat în societatea moldovenească, fiind doar o mică diferență între cele două tabere.

Întrebarea exactă adresată cetățenilor în cadrul referendumului a fost:

„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Acest exercițiu democratic vizează, de fapt, modificarea Constituției țării pentru a deschide calea către integrarea europeană.