Maia Sandu cere distrugerea a zeci de tone de muniții din Transnistria. Reprezintă un adevărat pericol

Maia Sandu

Sursă: INQUAM Photos, Cornel Putan

Într-un depozit din Transnistria sunt stocate zeci de tone de muniție. Pe acest fond, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut Rusiei distrugerea lor.

Maia Sandu cere distrugerea a zeci de tone de muniții din Transnistria. Reprezintă un adevărat pericol

Depozitul de la Cobasna (Transnistria) deține 20.000 de tone de muniție. Acest depozit era folosit în perioada sovietică și era cunoscut drept depozitul nr.1411 de muniții de artilerie. Depozitul reprezenta, de fapt, arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS.

După ce trupele sovietice s-au retras din fosta Republică Democrată Germană (RDG), cea mai mare parte a munițiilor a fost stocată în acest depozit, el acum reprezentând cel mai mare de acest fel din Europa de Est.

Au mai existat discuții cu privire la distrugerea muniției

În luna august 2019, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, declarase că Rusia este pregătită să distrugă muniția din Transnistria, după vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, la Chişinău. Cu toate acestea, muniția există și acum în Transnistria.

Pe acest fond, actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întâlnire cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, în cadrul căreia a abordat problema distrugerii celor peste 20.000 de tone de muniţii din depozitul de la Cobasna, scrie deschide.md.

Nu se știe în ce condiții este păstrat armamentul

Informații despre acest depozit nu sunt prea mult. Se știe că este situat în satul Cobasna, aflat sub pretinsa jurisdicţie a regiunii transnistrene, la circa 200 de kilometri distanță de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.

Despre condițiile de păstrare nu se știe nimic, la fel ca mai tot ce vizează nerecunoscuta republică nistreană.

Academia de Științei a Republicii Moldova a efectuat un studiu care arată că, în cazul unei deflagrații, puterea exploziei ar putea echivala cu cea a unei bombe atome de 10 tone, aproximativ celor din Hiroshima și Nagasaki.