Maia Sandu cheamă la un nou protest. Reacția vine după ce Parlamentul a votat mai multe proiecte de lege

Maia Sandu

Sursă: INQUAM Photos, Cornel Putan

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, cheamă oamenii la un nou protest, duminică, după ce Parlamentul a votat mai multe proiecte de lege. Cel mai criticat proiect de lege este cel care prevede trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al republicii din subordinea preşedintelui ţării în subordinea Parlamentului.

„Un grup de infractori care nu respectă alegerea poporului. Când Parlamentul se întoarce împotriva oamenilor, el trebuie dat jos. Duminică, ieşim cu toţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să le spunem ce crede poporul. Ei au votat în câteva minte, la repezeală, proiecte peste proiecte.

Socialiştii şi deputaţii lui Şor au votat ca nişte mitraliere, la comandă, lege după lege. Mâine vom depune contestaţie la Curtea Constituţională. Vom cere anularea acestor legi anticonstituţionale. Acest parlament şi acest guvern trebuie sa plece. Oamenii cer anticipate’, a declarat Maia Sandu.

Nu va permite ca proiectul să rămână în vigoare

Ea a adăugat că nu va permite ca proiectul cu privire la trecerea SIS-ului în subordinea parlamentului să rămână în vigoare: „Oamenii au spus că vor un preşedinte care sa lupte cu hoţii. SIS nu este bagajul de mână a lui Dodon. SIS este un instrument care îl ajută pe preşedinte sa-şi îndeplinească mandatul. Nu le vom permite sa-şi şteargă toate urmele’, a spus Maia Sandu.

Joi, înainte de votul din parlament, Maia Sandu a îndemnat ca cetăţenii Republicii Moldova să iasă la un protest în scuarul parlamentului. Peste 5.000 de persoane au participat la protest.

Proiectul a fost votat joi

Proiectul de lege prin care Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova trece din subordinea preşedintelui ţării în subordinea parlamentului a fost votat joi. Proiectul a fost susţinut de deputaţii Partidului Socialiştilor şi cei ai Partidului Şor. Opoziţia a anunţat că va contesta votul la Curtea Constituţională.

Propus de Partidul Socialist, care îl susţine pe preşedintele încă în exerciţiu, prorusul Igor Dodon, acest proiect de lege este considerat de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintei alese Maia Sandu, a cărei ceremonie de învestitură este prevăzută să aibă loc la sfârşitul lunii decembrie.

Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan