Maia Sandu, criticată de Zaharova
Rusia a emis joi acuzații serioase împotriva președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, acuzând-o de a fi o „rușine” pentru țară și principalul pericol pentru poporul moldovean.
Această retorică intensificată survine în contextul alegerilor locale care se apropie, iar Rusia susține că Maia Sandu încearcă să distragă atenția de la propriile deficiențe guvernamentale prin exagerarea amenințării ruse.
„Maia Sandu este o ruşine pentru ţară (n. red. Republica Moldova) şi principala ameninţare pentru poporul moldovean”, a declarat presei Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Guvernul moldovean restricționarea libertății de exprimare
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat deciziile autorităților moldovenești, acuzând discriminarea și restricționarea libertății de exprimare.
„Autorităţile moldoveneşti continuă să elimine orice manifestare de disidenţă şi să desfăşoare represiuni împotriva oponenţilor politici”, a acuzat Zaharova.
De asemenea, ea a adus în discuție decizia Chișinăului de a nu acredita șase observatori electorali ruși și de a refuza dreptul de participare în dezbaterile televizate candidatei comuniste Diana Caraman, aceasta fiind eliminată pentru că a vorbit în limba rusă, scrie Reuters.
Maria Zaharova a amintit „Pe 29 octombrie candidatei la funcţia de primar al Chişinăului de la Partidul Comuniştilor Diana Caraman i s-a refuzat dreptul de a participa la dezbaterile televizate doar pentru că ea… Atenţie, aceasta este favorită (sondajele arată că are sub 1 la sută din voturi – n.r.) – a vorbit în rusă.”
„Şi asta în ciuda faptului că 80% din locuitorii Moldovei cunosc şi folosesc constant limba rusă. (…) Adică în rusă nu se poate. De ce? Jumătate de an în urmă nu se putea pentru că trebuia să vorbeşti moldoveneşte, dar acum – pentru că trebuie să vorbeşti româneşte? Ce urmează? (…) Ce este aceasta dacă nu o discriminare?”, a comentat Zaharova.
Critici la adresa autorităților moldovenești
Rusia a criticat deciziile autorităților moldovenești de a:
- interzice Partidul ŞOR, orientat pro-rus
- suspenda licența unor posturi TV proruse
Potrivit lui Zaharova, aceste acțiuni reprezintă încălcări ale libertății de exprimare și discriminare împotriva opoziției politice, mai arată presa internațională.
Ea a subliniat că restricțiile au crescut odată cu orientarea proeuropeană a Moldovei. Astfel, a sugerat că Bruxelles-ul nu dorește state cu cetățeni care au o atitudine pozitivă față de Rusia.
Acuzațiile Rusiei aduc în prim-plan tensiunile politice și sociale din Republica Moldova înaintea alegerilor locale. Restrângerea libertății de exprimare și discriminarea lingvistică au devenit subiecte centrale ale dezbaterilor. Acestea pot avea un impact semnificativ asupra procesului electoral și a relațiilor dintre Rusia și Republica Moldova în viitor.