Republica Moldova, afectată de un deep-fake în care Maia Sandu își anunța demisia

Maia Sandu

SURSA FOTO: Președinția Republicii Moldova

La o zi înainte de alegerile din Republica Moldova, țara vecină a fost victima unui deep fake. În cadrul acestuia, președintele Maia Sandu își anunța demisia din funcție. În plus, ea îi îndemna pe oameni să voteze cu un candidat afiliat lui Ilan Şor.

Deep fake în Republica Moldova

Maia Sandu fake. Într-o încercare de manipulare a opiniei publice în ajunul alegerilor locale din Republica Moldova, o pagină de Facebook a publicat un video fals în care o persoană asemănătoare cu președintele Maia Sandu îndemna cetățenii să voteze pentru Vasile Bolea. Acesta este candidatul partidului „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor.

Acest deep fake a generat un val de indignare și a provocat reacții puternice în mediul online și în societatea moldovenească.

În videoul trucat, postat pe 4 noiembrie, persoana care semăna cu Maia Sandu și-a început discursul după ce a fost prezentată de o moderatoare a canalului public de televiziune Moldova 1.

SURSA FOTO: Capital.ro

Mesajul persoanei care se dădea Maia Sandu

Maia Sandu fake. Imaginile cu moderatoarea de la Moldova 1 sunt, însă, reale. Ele au fost luate din arhiva televiziunii. Ceea ce nu este real este discursul persoanei care se dădea drept Maia Sandu. În clip, persoana care se dădea drept președintele Republicii Moldova își recunoștea presupusele sale eșecuri. În plus, ea îndemna publicul să voteze cu Vasile Bolea.

În mesajul respectiv, imaginarul lider al Moldovei își anunța demisia din funcție.

„Dragi compatrioţi, astăzi mă prezint în faţa voastră îmbrăcată în negru, iar acest veşmânt sumbru reflectă ceremonia noastră comună de doliu pentru democraţia moldovenească pe care o îngropăm împreună. Sufletul meu este plin de amărăciune când mă gândesc cum ţara noastră, Republica Moldova, s-a confruntat cu preţuri exorbitante la gaze, creşterea costurilor energiei şi un deficit de infrastructură – toate acestea reprezentând un regret faţă de cursul care ar fi trebuit să ne conducă către standardele europene. Din adâncul inimii, îmi recunosc responsabilitatea pentru aceste nenorociri.

Inflaţia care a atins 30 la sută a distrus bunăstarea familiilor noastre şi recunosc că deciziile mele au condus la aceste consecinţe grele, sperând sincer la binele ţării. Nu am reuşit să prevenim aceste adversităţi, iar greutatea responsabilităţii pe care am purtat-o în fiecare zi acum s-a dovedit a fi insuportabilă. Cu durere în inimă şi conştientizare a vinovăţiei mele am luat decizia să demisionez.

Dar înainte de a face acest pas, trebuie să deschid o uşă către schimbare pentru voi, dragii mei cetăţeni, pentru copiii voştri, pentru viitorul nostru comun, la următoarele alegeri municipale vă rog să susţineţi partidul Renaşterea şi pe Vasile Bolea, a cărui determinare şi devotament pentru ţara noastră îl fac demn de încrederea şi voturile noastre. Să fie acesta pasul nostru comun către revitalizarea şi renovarea societăţii noastre.

Vă mulţumesc pentru sprijinul vostru neclintit şi pentru răbdarea infinită. Cu respect şi profund regret: preşedintele vostru”, comunică persoana din imagini.

Maia Sandu fake. Guvernul a reacționat imediat

Guvernul Republicii Moldova a reacționat prompt la această manipulare, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Daniel Vodă, care a atras atenția publicului cu privire la pericolul deep fake-urilor, arată NewsMaker.md.

El a îndemnat cetățenii să fie vigilenți în fața conținutului video și audio provenit din surse necredibile. Vodă a subliniat importanța raportării acestor falsuri către rețelele sociale și organele de reglementare, cum ar fi Consiliul Audiovizualului.

De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a luat legătura cu compania Meta, administratorul rețelei Facebook, pentru a semnala deep fake-ul și pentru a solicita eliminarea conținutului fals din mediul online.

Video-ul fals a fost distribuit pe o pagină de Facebook la 4 noiembrie și a stârnit un val de reacții, generând:

  • peste 2.000 de comentarii
  • 1.400 de distribuiri
  • aproape 5.000 de aprecieri

Incidentul deep fake a avut loc în contextul alegerilor locale care au avut loc a doua zi, la 5 noiembrie.