Maia Sandu a dezvăluit că Moldova se pregătește intens pentru aderarea la UE

Maia Sandu a anunțat într-o conferință de presă cu Olaf Scholz că Germania, împreună cu Franța și România, a cofondat o platformă de sprijin pentru Republica Moldova, subliniind că vizita cancelarului german este prima în ultimii 12 ani.

De asemenea, Sandu a dezvăluit că Moldova se pregătește pentru aderarea la UE până în 2030, în timp ce platforma de sprijin se va întruni pe 17 septembrie.

„Lumea s-a schimbat și Moldova o dată cu ea. Pentru Moldova există un singur drum, Uniunea Europeană, în care țara de peste Prut va fi pregătită să se integreze până în 2030”, a transmis Maia Sandu.

Președintele Moldovei a subliniat importanța rezistenței Ucrainei și a sprijinului Germaniei pentru securitatea regiunii. Maia Sandu a menționat că, în ultimii 12 ani, atât lumea, cât și Moldova s-au schimbat semnificativ.

Ea a subliniat că Moldova a demonstrat angajamentul față de democrație și dezvoltare, în ciuda provocărilor. Sandu a apreciat sprijinul constant al Germaniei pentru Ucraina, subliniind că acest ajutor întărește securitatea Moldovei și a regiunii.

„În aceşti 12 ani, lumea în care trăim s-a schimbat profund, s-a schimbat şi Republica Moldova. În pofida tuturor provocărilor din ultimii ani, Moldova a demonstrat că este o ţară care respinge tendinţele autoritare şi îşi apără democraţia. O ţară care vrea să le ofere cetăţenilor săi mai multe oportunităţi pentru dezvoltare şi o viaţă îndestulată.

În aceste vremuri dificile, apreciem sprijinul consistent al Germaniei pentru Ucraina. Susţinând Ucraina, susţineţi Republica Moldova. Ţara noastră este în siguranţă astăzi datorită rezistenţei eroice a Ucrainei. În acelaşi timp, sprijinirea Moldovei întăreşte Ucraina, dar şi securitatea întregii regiuni”, a afirmat Mai Sandu, potrivit Moldpres.

Obiectivul principal – protejarea țării

Aceasta a explicat că, având ca obiectiv principal protejarea țării, a fost depusă cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022. După doi ani, Moldova a reușit să înceapă oficial negocierile de aderare la UE.

„Cu misiunea esenţială a de a pune ţara la adăpost am depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022, iar la o distanţă de doi ani am reuşit să lansăm oficial negocierile de aderare la UE”, a adăugat Sandu.

Maia Sandu a recunoscut că Moldova a întârziat să se alăture Uniunii Europene, dar acum face progrese semnificative în procesul de aderare, cu sprijinul partenerilor europeni, inclusiv Germania.