Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a vorbit despre fostul lider Vladimir Plahotniuc și omul de afaceri Veaceslav Platon. Aceasta este de părere că cei doi încearcă să își unească puterile pentru a nu permite guvernării să-i înlăture în totalitate de la schemele corupției.
Maia Sandu, despre corupția din Republica Moldova: Suntem în continuare în război cu acești corupți mari
Maia Sandu a fost invitată în cadrul emisiunii ”Cutia neagră”, difuzată la TV8. În cazul acestei emisiuni președintele Republicii Moldova a precizat că țara pe care pe care o conduce se luptă în continuare cu corupția.
„Noi, ca societate, suntem în continuare în război cu acești corupți mari. Ei au plecat din țară, dar asta nu înseamnă că ei au renunțat la ideea să mai scoată bani din această țară și au noroc de o Procuratură care nu le face nimic. Dimpotrivă unii dintre ei sunt numiți oameni de afaceri.”, spune aceasta.
Întrebată dacă Platon, Plahotniuc și Șor au făcut front comun, aceasta a declarar că doar intuiește că s-ar fi întâmplat astfel, subliniind că Platon își fac griji pentru Plahotniuc pentru că nu mai are bani.
”Noi putem doar să intuim, eu nu cunosc de câte ori ei se întâlnesc și ce convin. E clar că există un anumit front comun. L-am auzit aici povestind pe Platon că Plahotniuc nu mai are bani. De parcă a devenit contabilul lui si acum își face griji că Plahotniuc nu mai are bani. Deci e clar că există o încercare de a se coaliza și de a nu admite ca guvernarea să reușească să-i înlăture definitiv de la aceste scheme de corupție”, a declarat Maia Sandu.
”Nici Plahotniuc, nici Șor bani nu au”
Omul de afaceri Veaceslav Platon i-a trimis Maiei Sandu o scrisoare deschisă în care preciza că „Nici Plahotniuc, nici Șor bani nu au”. Scrisoarea vine în contexul recupăririi miliardului furat despre care Platon spune că are un plan de recuperare.
Amintim că furtul se referă la cel din 2014, atunci când un număr mare de șefi de instituții responsabile ale statului au fost implicați în acesta. Pentru acest furt, pregătirile au început încă din 2009.
În luna mai a acestui an, Procurorul General a precizat că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, prin intermediul grupului Șor, iar în privința sa urmează a fi înaintate încă trei capete de acuzare și solicitată extrădarea imediată din SUA, pentru a fi tras la răspundere în Moldova, notează unimedia.info.
În iunie 2019, atunci când Guvernul Filip și-a anunțat demisia, liderul PD Vlad Plahotniuc a declarat că pleacă din țară pentru că are nevoie de timp pentru a-și securiza familia, însă nu s-a mai întors în Republica Moldova.
Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan