Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut să sublinieze că este prima vizită a unui președinte francez în ultimii 24 de ani. Ea a spus că, astăzi, guvernele țărilor lor vor semna trei acorduri importante pentru Republica Moldova.

Este vorba de convenţia cu privire la evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale. Al doilea este acordul privind activităţile Agenţiei Franceze de Dezvoltare, Proparco şi Expertise France, prin semnarea căruia se lansează oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre Moldova şi Franţa. Ultimul acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane euro din partea Agenţiei Franceze de Dezvoltare pentru Republica Moldova.

„Apreciem acest sprijin bugetar, în special în această perioadă complicată pentru noi. Agenţia Franceză de Dezvoltare şi-a anunţat deja intenţia de a finanţa proiecte în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigare şi aprovizionarea cu apă şi canalizare. Cu sprijinul Agenţiei va fi reabilitat şi modernizat tronsonul de cale ferată Chişinău – Ungheni, care deschide perspectiva conectării reţelei feroviare moldoveneşti la reţeaua europeană. Compania Proparco, parteneră a Agenţiei Franceze de Dezvoltare, va oferi împrumuturi avantajoase întreprinderilor mici şi mijlocii din mediul rural şi în sectorul agricol”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu, cuvinte de apreciere la adresa României

Ea a arătat că programul de creditare va sprijini 3.600 de locuri noi de muncă, timp de cinci ani.

„Mizăm pe cooperarea între Oficiul Național Silvic Francez și Modsilva pentru susținerea programului de reîmpădurire, care este prioritar pentru noi. Franța și Moldova au inițiat un dialog bun în domeniul combaterii corupției, inclusiv în domeniul recuperării activelor furate”, a spus președintele Republicii Moldova.

Ea a ținut să spună că, timp de 30 de ani Franța a fost alături de Republica Moldova, inclusiv în perioade dificile, așa cum este perioada prin care trecem acum, având războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Apreciem, de asemenea, rolul Franței, care a organizat alături de Germania și România „Platforma pentru susținerea Moldovei”, pentru a ne ajuta să depășim consecințele războiului și ale crizei energetice cu care se confruntă țara noastră. În pofida tuturor greutăților, vrem să sporim eforturile noastre de a schimba în bine viața oamenilor din Republica Moldova. Am inițiat reformarea sectorului justiției și procuraturii, pentru a oferi cetățenilor și mediului de afaceri garanția că drepturile și proprietățile lor sunt protejate. Am început procesul de evaluare externă extraordinară în sectorul judecătoresc. Lucrăm la consolidarea democrației în țara noastră”, a spus liderul de la Chișinău.

Republica Moldova dorește să aderare la UE pe merit și muncă

Maia Sandu a amintit că pe data de 3 martie 2022, Moldova a depus cererea de aderare la UE.

„Pentru noi aderarea la UE este opţiunea strategică de a rămâne parte a lumii libere, mai ales în contextul actual de securitate. Sperăm că cererea noastră va fi sprijinită de statele membre ale UE la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie. Contăm, domnule preşedinte Macron, pe susţinerea continuă a Franţei pentru statutul de ţară candidată a Republicii Moldova.

În condiţiile dificile în care ne aflăm, acest pas important ne va ajuta să continuăm reformele iniţiate şi consolidarea democraţiei noastre. Ştim că integrarea europeană a Republicii Moldova va fi un proces lung şi complex, care va cere eforturi susţinute. Vreau să fie clar, noi nu căutăm scurtături în acest proces, suntem pregătiţi să ne facem temele şi vrem să fim apreciaţi după merit, după rezultatul muncii noastre.”, a spus președintele Republicii Moldova.

Ea a precizat că susține inițiativa lui Macron  vizavi de comunitatea politică europeană.

„Aceasta nu este o alternativă pentru parcursul nostru european, ci o iniţiativă complementară care ne va ajuta în procesul de integrare europeană. Ne dorim consolidarea parteneriatului nostru cu UE în domeniul politic şi de securitate. Republica Moldova vrea să fie un contribuitor, o parte a soluţiilor pentru problemele europene. Nu dorim să fim doar un consumator de beneficii, vrem să fim un stat care contribuie la o Europă mai puternică, mai integrată, mai influentă pe plan global şi continuăm să demonstrăm acest lucru, inclusiv prin aportul guvernului şi al societăţii noastre la gestionarea crizei refugiaţilor şi a efectelor războiului. Împreună, putem contribui la o UE care trebuie să devină un veritabil actor geopolitic în serviciul păcii, drepturilor omului, securităţii şi stabilităţii şi să dispună de instrumentele necesare pentru a face faţă tuturor provocărilor”, a punctat liderul moldovean.