Maia Sandu a susținut că prin rezoluția Parlamentului European prin care se solicită că Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023, țării ,,i s-a confirmat, încă o dată, că este așteptată în marea familie europeană”.
,,Astăzi, Republicii Moldova i s-a confirmat, încă o dată, că este așteptată în marea familie europeană. Într-o rezoluție adoptată cu puțin timp în urmă, Parlamentul European a solicitat începerea negocierilor de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023 și a menționat importanța țării noastre pentru o Europă unită și puternică”, a spus Maia Sandu.
Maia Sandu a mulțumit prietenilor europeni
Ea a precizat că locul Moldovei este în Uniunea Europeană, iar acest lucru este cerut de cetățenii moldoveni, pentru acest obiectiv muncesc instituțiile din țara vecină.
„Avem tot sprijinul statelor europene să devenim membru al UE. Le mulțumim prietenilor noștri europeni care au încredere în noi și apreciază contribuția noastră pentru asigurarea stabilității și păcii în regiune”, a menționat șefa statului vecin.
Potrivit președintelui R. Moldova, instituțiile statului vor îndeplini recomandările Comisiei Europene, așa încât țara să fie gata să înceapă negocierile de aderare. Ea a ținut să amintească convocarea în mai a Adunării Naționale ,,Moldova Europeană” la Chișinău.
Moldova europeană este calea aleasă de cetățeni
,,Moldova europeană este calea aleasă de cetățenii noștri. Vom spune acest lucru răspicat, cu o singură voce, pe 21 mai la Adunarea cetățenilor”, a conchis președintele Maia Sandu.
Miercuri, europarlamentarii au anunțat, într-o rezoluție adoptată, că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar reprezenta „o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”, solicitând ca negocierile în acest sens să înceapă la sfârșitul lui 2023.
„Republica Moldova rămâne expusă presiunii ruse și șantajului energetic, tulburărilor economice cauzate de războiul din Ucraina vecină, precum și încercărilor susținute de Kremlin de a destabiliza guvernul pro-european al țării. Parlamentul salută spiritul de conducere al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al autorităților țării în abordarea acestor provocări serioase”, se arată în textul rezoluției.
Sancționarea oligarhilor moldoveni fugari
În rezoluție se mai solicită statelor membre ale Uniunii Europene să sancționeze „imediat” pe cei implicați în încercările de destabilizare a Republicii Moldova.
„Eurodeputații solicită Uniunii Europene să-i sancționeze pe oligarhii moldoveni fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, după caz, afacerile și organizațiile lor politice, precum și extrădarea celor doi în Republica Moldova pentru a fi judecați”, mai scrie în comunicatul de presă.