Anunțul a fost făcut de către Maia Sandu pe contul său de Twitter.
România sprijină, atât prin eforturi diplomatice, cât și prin asistență, parcursul european al Republicii Moldova. Președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul Summitului Comunităţii Politice Europene că aderarea la UE a Republicii Moldova este un obiectiv ce poate fi realizat în câţiva ani, „dacă toată lumea se străduieşte”, în contextul în care autorităţile de la Chişinău vor ca accederea Moldovei în UE să aibă loc până în anul 2030.
Oficialii de la Bruxelles sunt încântați de progresul Republicii Moldova
La rândul lor, oficialii de la Bruxelles sunt impresionați de eforturile Republicii Moldova de a se adapta recomandărilor Uniunii Europene.
„Suntem impresionaţi de viteza” cu care Republica Moldova a răspuns la toate recomandările formulate de UE şi cum avansează în activitatea pe care o desfăşoară şi în îndeplinirea sarcinilor pe care le-a impus Comisia Europeană, a declarat preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, tot în cadrul summitului Comunității Politice Europene. Aceasta a subliniat, de asemenea, că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană.
Republica Moldova poate urma exemplul Ciprului
La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a explicat în timpul aceluiași summit că Republica Moldova poate urma exemplul Ciprului, care a devenit membru al UE având o problemă teritorială. Oficialul european a făcut aceste declarații al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE) de la Chișinău.
Republica Moldova decide în mod independent ce se întâmplă cu regiunea transnistreană, a spus Josep Borrell. El a explicat că Ciprul a devenit membru al UE având o problemă teritorială, menționând că Republica Moldova poate face același lucru.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a menționat că perspectiva de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană există. În plus, el a arătat că voinţa europeană a oamenilor şi calea europeană este foarte clară.
„În continuare, ţara trebuie să implementeze mai multe reforme necesare”, a arătat Borell.
Acesta a menționat că trebuie să se lucreze la trei lucruri.
„Să conectăm mai bine oamenii din această comunitate politică, să stabilizăm continentul nostru şi să asigurăm securitatea. Stabilitate, securitate şi conectivitate sunt cele trei cuvinte cheie ale acestei reuniuni din perspectiva construirii unui cadru comun de politici pentru UE”, a menționat acesta.
I-am acordat lui @BogdanAurescu “Ordinul de Onoare” pentru dedicarea sa excepțională în consolidarea legăturilor bilaterale și în procesul de aderare a Moldovei la UE. pic.twitter.com/vZuomZfU5H
— Maia Sandu (@sandumaiamd) June 20, 2023