În timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, președintele Republicii Moldova a declarat că țara sa ,,ar trebui ajutată să-și consolideze domeniul apărării, să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană”, motivând că ,,neutralitatea nu ne poate apăra”.

Puterea politică de la Chișinău nu poate modifica statutul de neutralitate al Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova susține că neutralitatea poate apăra un stat numai în condițiile în care alte țări o respectă, precizând că războiul Rusiei împotriva Ucrainei denotă contrariul.

„Când ne uităm la ceea ce face Rusia în Ucraina este limpede că neutralitatea nu ne poate apăra. Neutralitatea te poate apăra numai atunci când celelalte țări o respectă”, a declarat șefa statului de la Chișinău.

Maia Sandu afirmă că puterea politică de la Chișinău nu poate modifica statutul de neutralitate al Republicii Moldova, pentru că nu are sprijin ,,din cauza propagandei ruse”.

„Una dintre dintre pistele propagandei ruse este aceea că neutralitatea înseamnă că țara nu ar trebui să își consolideze sectorul apărării. Acest lucru nu are niciun sens, dar din nefericire sunt mulți oameni speriați de război și care ,,cumpără” acest tip de propagandă.

În situația dată, nu este o discuție despre schimbarea neutralității, dar în mod clar Moldova ar trebui ajutată să își consolideze sectorul apărării și Moldova ar trebui să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană”, a conchis liderul de la Chișinău.

Maia Sandu s-a întâlnit la Munchen cu directoarea FMI, Kristalina Georgieva

Maia Sandu a discutat la Munchen cu directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva. Discuțiile au vizat colaborarea Republicii Moldova cu FMI şi perspectivele macroeconomice pentru 2023.

„În marja Conferinţei de la München, şefa statului a avut o întrevedere cu directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, cu care a vorbit despre importanţa ajutorului din partea instituţiei financiare pentru atenuarea consecinţelor economice şi sociale provocate de război”, a anunţat, duminică, 19 februarie, într-un comunicat de presă, Preşedinţia Republicii Moldova.

În același timp, ele au analizat perspectivele macroeconomice ale Republicii Moldova pentru 2023, an în care trebuie găsite soluţii mai bune pentru a relansa economia Republicii Moldova.

Sursă: presedinte.md