Sâmbătă, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și cu Principele Radu la Castelul Regal de la Sâvârșin, situat în proximitatea Timișoarei.
Maia Sandu a plantat un stejar pe aleea Stejarilor Bătrâni
Șefa statului din Republica Moldova a participat la plantarea unui stejar pe Aleea Stejarilor Bătrâni. Aceasta se află în parcul domeniului regal. Acțiunea simbolizează legătura strânsă și prietenia cu Casa Regală.
„Mi-a părut bine să-i revăd pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române şi pe Alteţa Sa Regală Principele Radu, care m-au găzduit la Castelul Regal Săvârşin, aflat în apropierea Timişoarei.
Ca de fiecare dată, am avut parte de o primire călduroasă şi discuţii foarte bune despre relaţiile excelente între Republica Moldova şi România”, a scris Maia Sandu, sâmbătă pe Facebook.
Maia Sandu a subliniat că aprobarea din luna decembrie 2023 din partea Uniunii Europene pentru a iniția negocierile privind aderarea Republicii Moldova este atribuită și eforturilor Majestății Sale Margareta și Principelui Radu.
Aceștia au susținut în capitalele europene speranțele moldovenilor de a se integra în familia europeană.
„I-am mulţumit Majestăţii Sale pentru dragostea pe care o are faţă de ţara şi oamenii noştri, dar şi pentru sprijinul său ferm, care ne aduce şi mai aproape de visul nostru european.
Decizia pozitivă din decembrie a Uniunii Europene, de a lansa negocierile de aderare cu Moldova, se datorează şi faptului că Majestatea Sa Margareta şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, au promovat în capitalele europene aspiraţiile moldovenilor de a deveni membri ai familiei europene”, a mai precizat Sandu, pe Facebook.
Președintele Republicii Moldova a primit, tot sâmbătă, premiul „Timișoara pentru Valori Europene”
Sâmbătă, primarul Dominic Fritz i-a acordat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, premiul „Timișoara pentru Valori Europene”.
Distincția a fost creată de către Municipiul Timișoara. Ea reprezintă un omagiu adus personalităților internaționale. Este destinată celor care, prin hotărâre și curaj, susțin sau apără valorile europene atât în cadrul, cât și în afara Uniunii Europene.
În cadrul evenimentului de acordare a premiului „Timișoara pentru Valori Europene”, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat preocuparea sa cu privire la faptul că populismul și minciuna devin din ce în ce mai atrăgătoare pentru unii cetățeni dezamăgiți, amenințând astfel valori esențiale precum dezbaterea constructivă, încrederea în instituții și în ceilalți.
Maia Sandu a evidențiat faptul că organizațiile corupte, alimentate cu fonduri provenite din surse dubioase, inclusiv din direcția Kremlinului, își propun să destabilizeze ordinea constituțională și să submineze temelii ale statului și democrației. A dat exemplul situației din Moldova pentru a ilustra această amenințare.
„Mă bucur să mă aflu astăzi la Timişoara, la invitaţia domnului primar Dominic Fritz. Oraşul Dumneavoastră are o semnificaţie profundă în istoria modernă a Europei şi, prin spiritul său de deschidere şi prin lupta sa pentru libertate şi dreptate, reprezintă un simbol al valorilor europene.
Sunt onorată să primesc premiul „Timişoara pentru Valori Europene”, pe care îl consider nu atât o recunoaştere personală, cât mai ales o apreciere pentru modul în care cetăţenii Republicii Moldova îşi apără dreptul de a trăi în libertate, pace şi democraţie – un drept pentru care, de aproape doi ani, vecinii şi prietenii noştri din Ucraina fac nişte sacrificii pe care cu greu le putem descrie în cuvinte.
Un premiu pentru valori europene este o oportunitate să discutăm despre pericolele asupra acestora şi despre cât de uşor le putem pierde”, a afirmat Maia Sandu, sâmbătă la Timişoara.