Maia Sandu anunță măsuri stricte împotriva corupției politice în Republica Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni, după o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), că în cel mult 10 zile autoritățile vor prezenta planuri concrete pentru combaterea corupției politice.

Decizia vine în contextul cazurilor recente de cumpărare masivă de voturi în timpul alegerilor prezidențiale, al referendumului și în pregătirea alegerilor parlamentare de anul viitor.

Corupția politică, o amenințare la adresa democrației

Maia Sandu a explicat că, în urma discuțiilor din CSS, s-au evidențiat încercările unor grupuri criminale de a influența procesele democratice prin cumpărarea de voturi și finanțarea ilegală a campaniilor electorale.

„Am văzut cum grupări criminale au încercat să cumpere voturi, să influențeze decizii importante pentru Republica Moldova și cetățeni”, a declarat președinta, menționând că astfel de practici sunt întâlnite de cel puțin 10 ani.

Primul exemplu notabil de influențare ilegală a alegerilor a avut loc în Găgăuzia, unde anul trecut, la alegerile locale, s-au constatat cumpărări masive de voturi. Sandu a subliniat că justiția moldovenească nu a luat măsuri suficiente pentru a sancționa aceste practici.

Modificări legislative pentru accelerarea sancționării cazurilor de corupție politică

Pentru a eficientiza răspunsul justiției la infracțiunile electorale și pentru a înăspri pedepsele, Maia Sandu a anunțat că autoritățile lucrează la modificări legislative. Acestea vor permite examinarea prioritară și rapidă a cazurilor de corupție politică, astfel încât dosarele să nu se prelungească pe parcursul mai multor ani.

„Guvernul și Parlamentul urmează să vină cu un plan concret pentru a asigura examinarea prioritară a acestor cazuri, ca să nu avem examinări care durează mulți ani. Legile și procedurile sunt foarte importante, dar cei mai importanți sunt oamenii care trebuie să pună în aplicare aceste legi”, a explicat Sandu.

Curtea Anticorupție, o nouă structură specializată

Pentru consolidarea sistemului anticorupție, Sandu a propus înființarea unei Curți Anticorupție, care va fi responsabilă de cazurile majore de corupție politică. Parlamentul va iniția în această săptămână consultări publice pe tema Curții Anticorupție, iar joi și vineri vor avea loc dezbateri cu partidele politice și reprezentanții societății civile.

Maia Sandu a subliniat că fenomenul cumpărării de voturi a afectat nu doar un singur partid sau candidat, ci întregul sistem electoral din Republica Moldova, periclitând dreptul cetățenilor de a-și exprima votul fără influența banilor murdari.

„Vom purta dezbateri pe propunerile guvernului, dar și pe propunerile altor partide politice”, a spus președinta, menționând că scopul este ca toți cetățenii să poată vota fără intervenția intereselor obscure.

Sandu a promis că, în cel mult 10 zile, autoritățile vor prezenta planuri detaliate de combatere a corupției politice, prin care se va încerca stabilirea unui consens național pentru implementarea măsurilor.

Ea a accentuat importanța susținerii întregii clase politice pentru a asigura eficiența măsurilor propuse și pentru a obține un angajament ferm în lupta împotriva corupției.