Ce rol are misiunea UE din Republica Moldova?
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a precizat, totodată, că misiunea UE reprezintă un „răspuns la îngrijorările de securitate pe care le-am tot exprimat în raport cu riscurile de securitate”.
„Această misiune este una civilă și ea vine ca răspuns la îngrijorările pe care tot le-am exprimat în raport cu riscurile de securitate. Acum noi vedem că pe intern riscurile de securitate provin de la încercările de destabilizare și asta înseamnă că trebuie să continuăm să creștem capacitatea instituțiilor de ordine care mențin ordinea publică.
Asta înseamnă că, trebuie să creștem capacitățile de combatere a riscurilor la adresa securității cibernetice și iată pe aceste dimensiuni încă urmează să vedem detalii, dar pe acestea dimensiuni va veni sprijinul Uniunii Europene, instituțiile europene vor delega din partea statelor membre, deci vor veni specialiști în aceste domenii. Repet, urmează să vedem detaliile în următoarele săptămâni.
Această misiune ne va ajuta să ne consolidăm capacitățile ca să putem face față mai bine riscurilor de securitate. Aici mă refer la riscurile de natură internă chiar dacă ele sunt în cele mai multe cazuri provocate factorii externi prin acest război hibrid despre care tot vorbim”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii TV „În PROfunzime” de pe PRO TV Chișinău.
Maia Sandu a convocat Adunarea Națională „Moldova Europeană”
Cu puțin timp în urmă, Maia Sandu a anunțat că va convoca pentru data de 21 mai 2023, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, o adunare a cetăţenilor – Adunarea Naţională „Moldova Europeană” – pentru a spune „lumii că suntem europeni şi că aceasta e calea aleasă de noi”, relatează Tv8.md, Ziarul Naţional din Chişinău şi Newsmaker.
În mesajul ei, Maia Sandu şi-a îndemnat concetăţenii să susţină integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE).
„Am vrut să mă adresez direct oamenilor. Chiar dacă avem anumite supărări, păreri diferite, acum nu e momentul de ceartă şi dezbinare, e momentul să ne unim împreună (ca) parte a familiei europene.
Vin cu acest îndemn, pentru că, în momentele cruciale, deciziile mari nu se iau doar de politicieni. Deciziile mari se iau de oameni în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Suntem la o mare răscruce. Ce facem acum va influenţa vieţile noastre, ale copiilor noştri şi ale copiilor copiilor noştri.
Republica Moldova se află într-un moment de răscruce. Ce se va întâmpla cu ţara depinde de ce vom spune clar lumii – să spunem fără ocolişuri că vom izbuti. Plătim un preţ din cauza războiului declanşat de Federaţia Rusă. Rusia continuă un război inuman şi încearcă să slăbească unitatea Europei. Viaţa oamenilor a devenit mai complicată, mai scumpă şi mai neliniştită după 24 februarie 2022. Timpul a arătat că am ales calea cea dreaptă. Cei care au încercat să destabilizeze ţara nu au reuşit. Avem şi în ţara noastră persoane care ne ameninţă cu războiul.
Sunt persoane fără minte în Republica Moldova care se uită la ce se întâmplă în Ucraina şi se bucură. Ei îi aşteaptă pe ‘ai noştri’, uitându-se la ororile din Bahmut. Banii murdari corup justiţia, banii murdari finanţează aşa zisele proteste. O mână de oameni vor să fure viitorul nostru. Mulţi au impresia că cetăţenii Republicii Moldova sunt indiferenţi şi nu iau atitudine. Unii se întreabă dacă poporul nostru îşi doreşte cu adevărat integrarea europeană”, a explicat, luni, Maia Sandu.