Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030
„Suntem un popor demn, spunem ce vrem şi suntem fermi în deciziile ce ţin de ţara noastră. Acest lucru l-au dorit şi părinţii noştri şi toţi cei care au apărat Moldova prin sacrificii şi cu fruntea sus. (…) Ne-am adunat azi să spunem că dorim cu toţii ca cei care trăiesc pe acest pământ să fie liberi în casa lor azi, îndeplinirea acestei aspiraţii este mai posibil ca niciodată. Avem datoria să muncim pentru ca toţi copiii Moldovei să fie fericiţi, iar cei care se nasc azi să meargă în clasa întâi ca cetăţeni europeni” , a afirmat Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova a precizat că vor trebuie clădite instituţii de stat „cu adevărat europene”, care să „servească doar cetăţeanul”, iar angajaţii instituţiilor statului vor deveni funcţionari europeni „respectaţi de cetăţeni şi răsplătiţi pe merit”.
„Ne dorim ca cei care azi sunt în diasporă să poată veni acasă mai des, mult mai des, sau să vină de tot acasă, pentru că acasă va fi Uniunea Europeană. Transformarea Moldovei într-un stat european înseamnă un drum la finalul căruia să fim mândri că am ales bine.
Nu este un drum uşor, dar nu pentru că e greu sau uşor l-au ales moldovenii, l-am ales pentru că este unica şansă ca Moldova să se dezvolte, l-am ales pentru ca ţara noastră să nu mai fie la marginea Europei, să nu trăiască în şantajul rusesc”, a mai afirmat preşedintele moldovean în discursul său.
Maia Sandu a mai vorbit despre realizarea potenţialului fiecărui cetăţean, „ fără să fie înjosit, hărţuit”.
Maia Sandu: Împreună vom ridica o Moldovă europeană cu care să ne mândrim. Dezbinările din trecut trebuie să se sfârşească
„Aş vrea să schimbăm modul în care vedem Moldova: să ne respectăm, să fim mai buni unii cu alţii. (…) Moldova se ridică! Moldovenii se unesc! Împreună vom ridica o Moldovă europeană cu care să ne mândrim. Dezbinările din trecut trebuie să se sfârşească! ”, le-a mai transmis Maia Sandu celor prezenţi la miting.
Președintele Moldovei a mai subliniat că Uniunea Europeană sprijină dreptul fiecăruia la libera exprimare.
„Vom fi respectaţi iar independenţa şi democraţia noastră vor fi protejate. Uniunea Europeană nu pune la îndoială că unicul stăpân în Moldova sunt moldovenii. Uniunea Europeană sprijină dreptul fiecăruia la libera exprimare şi la viaţă, Uniunea European sprijină libertatea poporului de a-şi alege singur soarta. Moldova Europeană înseamnă o Moldovă cu prieteni puternici şi de nădejde, care nu ne vor lăsa singuri în faţa agresorilor ce aduc războaie şi ucid oameni. Putem fi în siguranţă doar împreună cu familia europeană”, a mai spus Sandu.
Liderul Republicii Moldova, despre războiul din Ucraina
Ea a făcut referire şi la războiul din Ucraina, spunând că în casele moldovenilor nu este război pentru că ucrainenii luptă eroic.
„Acest război ne arată limpede că nu mai vrem să fim sub şantajul Kremlinului. Slava Ukraini! Vrem să ţinem ţara şi copiii noştri departe de pericolul războiului. (…) Moldova va adera la Uniunea Europeană şi acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030!”, a încheiat liderul Republicii Moldova.