Președintele Republicii Moldova s-a aflat joi, 23 februarie, într-o vizită în România. Acesta a fost primită de președintele României, Klaus Iohannis, și a declarat că moldovenii simt „sprijinul puternic” acordat de către autoritățile române.
Așadar, președintele Republicii Moldova a transmis un mesaj special în timpul vizitei sale la Palatul Cotroceni, punctând că țara sa și România au „multe proiecte comune care ne ajută să avansăm pe calea europeană”.
„Simțim sprijinul puternic al României pentru cetățenii Republicii Moldova (…) Știm că sângele apă nu se face (…)
Avem multe proiecte comune care ne ajută să avansăm pe calea europeană.. știm încotro mergem, știm ce avem de făcut”, a declarat Maia Sandu.
Maia Sandu a mai spus că proiectele comune au două obiective
De asemenea, președintele Republicii Moldova a subliniat că proiectele comune au două obiective, „libertatea și viața mai bună pentru cetățeni”.
Proiectele vizează numeroase domenii în fruntea listei fiind economia și independența energetică, securitatea regională, integrarea europeană și educația.
Președintele Maia Sandu a anunțat că prima vizită externă a noului premier moldovean va fi la București. Dorin Recean va ajunge în România săptămâna viitoare.
Klaus Iohannis a exprimat un sprijin ferm pentru Republica Moldova
La rândul său, Klaus Iohannis a susținut, miercuri, o serie de declarații de presă, după reuniunea extraordinară a Formatului București 9. Potrivit președintelui, creșterea rezilienței Republicii Moldova este esențială, mai ales în lumina recentelor încercări de destabilizare.
România va contribui cu toată forța sa la întărirea NATO. Rămânem uniți în fața acestei agresiuni fără precedent, apărăm cu hotărâre fiecare centimetru de teritoriu aliat. Astfel, românii au cele mai solide garanții de securitate din istoria noastră”, a punctat Iohannis.
Întrebat ce contribuție va avea România la elaborarea strategiei pentru Marea Neagră, Iohannis a arătat că se dorește ca zona să fie foarte bine pregătită și consolidată.
„Până când am pus noi pe masa NATO această chestiune nu a existat o abordare NATO concretă pentru această zonă. De atunci s-a lucrat, NATO are o strategie și iată că și SUA lucrează la o astfel de strategie. Este evident interesul nostru ca și strategia SUA să fie una puternică și să contribuie la apărarea noastră”, a spus el.
Președintele a arătat că România este nu doar pregătită, ci este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu.
„Cum va arăta acest sprijin concret depinde de evoluția situației geo-politice. Acum îi sprijinim cu electricitate, gaz dar suntem dispuși să mergem mult mai departe dacă situația o va impune”, a spus Iohannis.