Compania CBS-Research a realizat un sondaj pentru WatchDog, care arată că președintele Maia Sandu este pe primul loc în ceea ce privește intențiile de vot ale moldovenilor, dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidențiale peste Prut.
Actualul președinte moldovean ar fi votat de 31,8% dintre moldoveni, cu 3,6% mai mult decât la ultimul sondaj prezentat de către WatchDog, în data de 3 februarie.
Pe locul al doilea se află fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Acesta ar fi votat de 17,8% dintre moldoveni. Și el a înregistrat o creștere, dar doar de 0,2%.
Podiumul este completat de către primarul Chișinăului, Ion Ceban. Presa de peste Prut scrie că acesta ar fi votat de 4,7% dintre moldoveni, însă procentajul său a scăzut cu 3,8% față de cel prezentat la începutul lunii februarie.
Cu cine ar mai vota moldovenii?
Sondajul arată că 3,5% dintre cei chestionați ar vota cu Vladimir Voronin, 3,3% ar vota pentru fostul prim-ministrul Ion Chicu, iar 2,1% ar vota pentru Irina Vlah, başcanul Găgăuziei.
Pe listă se află și oligarhul fugar Ilan Șor. De câteva săptămâni, partidul acestuia organizează mai multe acțiuni împotriva Guvernului de la Chișinău. 2% dintre cei chestionați ar vota cu el. Același procentaj a fost și pentru Renato Usatîi.
Inițial, Ilan Șor nu trebuia să apară pe listă deoarece nu are vârsta necesară pentru alegerile prezidențiale, dar a fost propus de către respondenți.
Actualul lider al Partidului Șor, Marina Tauber, ar fi votată de 1,8% dintre moldoveni, dacă ar candida, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, ar fi votat de 0,6% dintre moldoveni.
Sondajul mai arată că Maia Sandu și Igor Dodon au cele mai mari șanse de a ajunge în turul doi de scrutin.
Peste 17% dintre moldoveni nu au decis încă cu cine vor vota, iar 9,2% nu vor merge la vot.
Partidul PAS ar acumula cele mai multe voturi
Sondajul arată și care vor fi cele mai votate partide. Așadar, avem Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) cu 28,7% dintre voturi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) cu 19,6% dintre voturi și Partidul Șor cu 6,4% dintre voturi.
Dacă ne luăm după declarațiile celor care s-au decis să iasă la vot, atunci procentajul este următorul: PAS cu 46,5% de voturi, BCS cu 31,7% de voturi și Partidul Șor cu 10,4% voturi.
De la începutul acestui an și până în luna martie, proporția celor indeciși a trecut de peste 10%. Studiul arată că simpatia pentru Partidul Șor a scăzut.
De partea cealaltă, partidul PAS, din care face parte și președintele Maia Sandu, a înregistrat o creștere.
Sondajul a fost realizat între 24 februarie şi 3 martie 2023 pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane cu vârsta de 18 ani şi mai mult, prin interviu telefonic, având o marjă de eroare plus/minus 3,1%.