Maia Sandu, președinte sau țarină? Ion Cristoiu: „De la Petru cel Mare, la Ecaterina, toți credeau că întruchipează voința poporului”. Video

Maia Sandu

SURSA FOTO: Facebook, Maia Sandu

Duminica trecută, pe 3 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova au ieșit la vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Și, conform rezultatelor finale, în țară, Alexandr Stoianoglo a câștigat alegerile cu un procent de 51,19%. Însă, cu un rezultat de 82,71% în diaspora, Maia Sandu reușește să-l depășească la calculele finale și astfel obține un al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova. 

Ion Cristoiu, scriitor și publicist, este de părere că aceste rezultate sunt cu totul în dezavantajul Maiei Sandu. Acesta spune că ea va continua să ocupe funcția de președinte, însă va avea de a face în țară cu un val foarte mare de dispreț la adresa sa. „

Ea nu va lucra cu moldovenii din diaspora care au votat-o ci cu cei din Republica Moldova, iar cei mai mulți dintre cei care au ieșit duminică la vot se pare că nu o mai vor la conducere”, declară scriitorul. 

Ion Cristoiu și alegerile chinuite din Republica Moldova

Ion Cristoiu a fost prezent luni, 4 noiembrie, în cadrul podcastului „Hai LIVE”, moderat de Robert Turcescu, de pe canalul de YouTube „HAI România”. Iar rezultatele alegerilor din Republica Moldova au reprezentat una dintre temele de discuție. Cu referire la acest subiect, scriitorul a menționat faptul că: „Diaspora nu are niciun cuvânt de spus în Republica Moldova, nu e ca la noi. În cazul diasporei românești, vorbim despre o istorie, despre acele familii anticomuniste care au plecat din țară din anul 1947 și până în prezent, acei oameni care știu ce înseamnă occidentalism. Republica Moldova nu are așa ceva”. 

Apoi, publicistul vine și cu o explicație de ce Maia Sandu a obținut un scor atât de mare în ceea ce reprezintă votul cetățenilor moldoveni de peste graniță: „Aceștia au votat-o pe ea cu gândul că dacă nu mai ia un mandat, nu mai pot lucra în străinătate. Nu au făcut-o pentru că o plac pe Maia Sandu și politicile ei pro-europene, pro-occidentale. Cei mai mulți cetățeni din Republica Moldova ce lucrează în alte țări nu cunosc îndeajuns de mult esența termenului de occidentalism”. 

Țarina Maia

În continuare, Ion Cristoiu spune și că, poate paradoxal, Maia Sandu a avut în acest prim mandat o conducere tipică rusească. Scriitorul spune că este foarte greu să scoți spiritul rusesc din cetățeanul moldovean. Și, în acest sens, Ion Cristoiu o compară pe președinta țării de peste Prut cu o țarină. „Pentru români poate este greu de înțeles, regii noștri nu au fost ca țarii ruși”, adaugă publicistul în cadrul podcastului „Hai LIVE”. 

„De la Petru cel Mare, la Ecaterina… toți credeau că întruchipează voința poporului. Erau autocrați, se credeau puși de Dumnezeu în fruntea țării. În acest sens, concepția rusească de conducere este de sus în jos. Iar în ceea ce o privește pe Maia Sandu, impulsionată de ce zice Macron, de ce zice Biden, crede că poate face cu poporul moldovean ceea ce vrea ea și atât. Ceea ce este o iluzie. Ea nu a întruchipat niciodată voința poporului moldovean. S-a văzut la referendum, s-a văzut și acum în turul doi al alegerilor”, conchide Ion Cristoiu.