Potrivit unui articol apărut în presa din România, trei asociaţii de magistraţi anti-DNA din ţara noastră, Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR), au condamnat public „gravele atentate la independenţa justiţiei, democraţiei şi statului de drept din Republica Moldova”.

La ce evenimente fac referire asociaţiile de magistraţi din România?

Acestea ar veni ca urmare a acţiunilor preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a anulat, pe 28 ani, decretul semnat de fostul preşedinte, Igor Dodon, prin care judecătorul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău (CA), scriu jurnaliştii de la zdg.md.

Judecătorul a făcut apoi o cerere către instituţia prezidenţială, solicitând verificarea legalității și anularea decretului semnat de către președintele Maia Sandu.

În cadrul unei emisiuni tv de miercuri, 30 iunie, Maia Sandu a comentat aceste atacuri venite la adresa ei din România, numindu-le „campanie electorală”.

Maia Sandu: Pentru noi contează opinia oamenilor care vor să se facă justiție și nu a celor care au criticat DNA şi pe Kovesi

„Nu știu dacă CSM-ul din România le-a permis să facă campanie electorală acestor asociații în Republica Moldova, pentru că e campanie electorală. Această decizie a mea de revocare din funcție a lui Clima s-a întâmplat o lună în urmă.

Deci, faptul că reacția vine acum peste o lună în preajma alegerilor, e clar că este campanie electorală. Până la urmă, pentru noi contează opinia oamenilor care vor să se facă justiție și nu a celor care au criticat DNA-ul, care au criticat-o pe Laura Codruța Kovesi.

Vreau să le spun că, pornind de la lucrurile pe care le-am anunțat și altele pe care încă nu le-am anunțat, noi chiar o să facem o reformă a justiției serioasă. Sperăm să avem în Parlament sprijin pentru asta. Și atunci cred că o să aibă motive de a scrie”, a declarat, miercuri, Maia Sandu, invitată la Jurnal TV.

Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan