Republica Moldova trece prin importante schimbări politice. Odată cu alegerile prezidențiale din toamnă, va avea loc un referendum cu privire la integrarea europeană. Acest moment ar putea fi decisiv pentru viitorul țării vecine. Subiectul a fost discutat în cadrul podcastului „Esențial”, difuzat astăzi pe canalul de Youtube „Hai România”. Invitat în cadrul discuției a fost Vladislav Kulminski, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice.
În cadrul podcastului, cei doi au explorat diverse teme de actualitate legate de politica din Republica Moldova. De asemenea, ei au abordat și aspectul legat de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Referendumul din Republica Moldova și efectele sale
Pe 20 octombrie 2024, odată cu alegerile prezidențiale, va avea loc și referendumul pentru integrarea europeană. Vladislav Kulminski a oferit mai multe detalii în cadrul podcastului despre acest referendum, dar și despre posibilele sale urmări.
„Efectul practic va fi efectul politic. Pentru prima dată, Republica Moldova va spune, ca societate, clar și răspicat, că drumul nostru este spre Uniunea Europeană. Că aceasta este alegerea noastră strategică. Că noi nu mai vrem să rămânem în sfera de influență a Federației Ruse.
Că noi nu vrem să fim pe mijloc, o zonă gri. Noi am ales Uniunea Europeană. Și acesta va fi un efect foarte puternic, inclusiv și pentru Uniunea Europeană. Vrem să dăm un mesaj puternic Occidentului”, a explicat invitatul.
Vladislav Kulminski menționează încă un aspect important, și anume configurația Parlamentului.
„Ceea ce va conta mult mai mult este configurația Parlamentului. Dacă Parlamentul va continua acest parcurs european al Republicii Moldova sau nu”, a afirmat specialistul.
Referendumul din octombrie este un subiect care a luat amploare în țara de peste Prut.
„Toată lumea discută despre referendum. Toată lumea discută integrarea europeană”, a precizat Vladislav Kulminski.
„Societatea din Republica Moldova este fracturată”
Întrebat despre posibilitatea ca acest referendum să treacă cu un rezultat de 52% pro și 48% contra, Vladislav Kulminski a recunoscut că există într-adevăr un astfel de risc. Acest lucru transmite faptul că societatea din Republica Moldova este fracturată. Vladislav Kulminski a explicat:
„Societatea fracturată în Republica Moldova va rămâne pentru o perioadă de timp. Republica Moldova are o societate fracturată. Acesta este un adevăr. Și va rămâne așa timp de decenii. În Republica Moldova sunt vorbitori de limba rusă care nu sunt integrați în viața socială, politică a țării. Practic este o realitate paralelă.”
Acest lucru se aplică în special în cazul autonomiei Găgăuzia.
El adaugă: „În pofida faptului că în Republica Moldova, practic 80% sunt vorbitori de limba română, nativi, societatea este divizată. Ca și preferințele geopolitice. Acest lucru noi trebuie să îl înțelegem.”
Însă, influența Federației Ruse asupra Republicii Moldova se diminuează pe zi ce trece. Iar părerile oamenilor se schimbă. Vladislav Kulminski dă exemplu Ucraina, unde în anul 2013 situația era cu totul diferită față de acum.
„Eu vă garantez că în cinci, maxim zece ani de zile, în Republica Moldova, percepțiile tuturor oamenilor vor fi foarte diferite. Realizarea și înțelegerea faptului că Federația Rusă în ziua de astăzi își aduce război acasă, își aduce moarte acasă devine tot mai importantă. Tot mai mult oameni înțeleg și văd acest lucru.”
Ediția integrală a podcastului „Esențial” poate fi urmărită aici.