Joia trecută, pe 14 decembrie, Consiliul European a dat aviz pozitiv deschiderii negocierilor cu Republica Moldova şi cu Ucraina, în vederea aderării la UE. Duminică, Maia Sandu, alături de ambasadorul UE în Moldova, i-a invitat la horă pe oameni în curtea Preşedinţiei.
Petrecere mare la Chişinău, în curtea Preşedinţiei. S-a sărbătorit pornirea negocierilor cu UE
Maia Sandu a dat startul la horă în curtea Preşedinţiei! Bucurie mare pentru fraţii noştri de peste Prut. Duminică, 17 decembrie, circa 1.500 de oameni s-au adunat în curtea Preşedinţiei de la Chişinău.
Totul a avut legătură cu decizia Consiliului European de săptămâna aceasta. Republica Moldova şi Ucraina au primit acceptul Europei pentru începerea negocierilor de aderare la blocul comunitar.
Evenimentul de duminică a fost marcat cu muzică şi dans. Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, dar şi Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Moldova, au susţinut discursuri. Oamenii au aplaudat şi au fluturat steaguri ale UE şi ale Republicii Moldova, dar şi ale României, Italiei şi NATO.
Cei prezenţi s-au bucurat apoi de un moment artistic şi au închis apoi hore în curtea Preşedinţiei, un moment cu adevărat nemaivăzut.
„Bravo Maia Sandu”, „Ţineţi minte trei cuvinte: Maia Sandu – preşedinte”, „Trăiască România!”, „Europa”, „Pas cu pas în Europa”, „Moldova Europeană” au fost scandările ce au putut fi auzite duminică la Chişinău.
S-au realizat mai multe în ultimii 3 ani decât în ultimii 30, subliniază Maia Sandu
Evenimentul a purtat numele de „Sărbătorim Moldova Europeană” şi a început la ora 14:00.
În discursul său, preşedintele Sandu le-a mulţumit cetăţenilor Republicii Moldova pentru contribuţia lor la această reuşită istorică.
„În ultimii 3 ani cred că am făcut mai mulţi paşi hotărâţi pe calea integrării europene decât în ultimii 30 de ani.
Dar uşa către Uniunea Europeană ne-a fost deschisă datorită efortului, muncii tuturor oamenilor de bună-credinţă din această ţară: acelor care au luptat pentru integritatea şi independenţa Republicii Moldova, a celor care au luptat în stradă şi la vot pentru dreptate şi împotriva corupţiei, a celor care muncesc onest acasă sau în diaspora”, a spus preşedintele Moldovei.
Pe mai departe, depinde aproape în totalitate de Moldova dacă drumul spre UE va fi unul lung sau scurt. Maia Sandu a indicat şi cele două sarcini majore cu care se vor confrunta autorităţile din ţara vecină.
„De acum încolo, depinde în mare măsură de noi dacă drumul va fi scurt sau lung. Şi cred eu că avem două sarcini majore în faţă. Unu: să construim un stat cu adevărat european, care are grijă de cetăţenii săi, care poate să-şi protejeze cetăţenii.
Şi doi: să construim o societate cu adevărat europeană, unde oamenii trăiesc în armonie, unde oamenii se respectă reciproc şi unde toţi oamenii contribuie la binele comun”, a afirmat aceasta.
Ambasadorul UE în Moldova spune că visul moldovenilor de a fi cetăţeni europeni devine realitate
Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova, a vorbit şi el, susţinând discursul în limba română. Diplomatul este de origine letonă.
El le-a atras atenţia moldovenilor că greul de-abia acum începe, pentru că va urma „multă muncă dificilă şi multe decizii complexe”.
El a lăudat determinarea poporului moldovean şi a dat asigurări că UE şi-a luat, la fel, un angajament ferm faţă de Republica Moldova.
„Ştiu că aţi depus 120% efort, ca să nu existe niciun dubiu referitor la voinţa fermă a Moldovei de a adera la UE. Decizia de a începe negocierile de aderare reflectă determinarea moldovenilor, cât şi angajamentul Uniunii Europene de a-şi realiza promisiunile.
Sper că acum, când este tot mai clar, că Republica Moldova va deveni membru al Uniunii Europene, integrarea europeană va fi consens naţional. (…)
Spre deosebire de acum doi ani, vedem că visul european al Moldovei este o realitate care prinde tot mai mult contur”, a spus ambasadorul Uniunii Europene.
Ulterior, preşedintele Sandu a postat şi un mesaj pe contul său de Facebook, pe care îl puteţi citi mai jos.