Republica Moldova poartă la momentul de față negocieri în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite Trend.
„Nu este greu să găsești surse alternative de gaz, ci să găsești gaz la un preț rezonabil. Guvernul poartă discuții cu România și Azerbaidjan. Din punct de vedere tehnic, gazele ajung în toate regiunile Moldovei. Dar din nou, totul depinde de preț”, a declarat Maia Sandu pentru TV8.
Republica Moldova are rezerve de 35 de milioane de metri cubi de gaze. Acest volum i-ar ajunge pentru zece zile
Andrei Spînu, viceprim-ministru și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova a afirmat anterior că Republica Moldova consumă în jur de 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an.
„Am dori să semnăm un contract pentru a obține gaz într-un interval cuprins între 1 și 3 miliarde de metri cubi pe an”, a menționat viceprim-ministru Spinu. Acesta a remarcat că Republica Moldova are rezerve de 35 de milioane de metri cubi de gaze, iarna acest volum urmând să ajungă pentru maxim zece zile.
Furnizarea de gaze azere către Europa prin Coridorul de Sud de Gaz a început la 31 decembrie 2020. Azerbaidjanul și-a exportat gazele naturale pe piața europeană prin conducte pentru prima dată în istorie. Conducta Trans Adriatică (TAP), care este partea europeană a coridorului sudic de gaz, furnizează anual opt miliarde de metri cubi de gaz Italiei și un miliard de metri cubi de gaze Greciei și Bulgariei fiecare.
Maia Sandu la București: Situația ne cere să acționăm!
Maia Sandu a efectua la mijlocul verii o vizită de lucru la București unde s-a întâlnit cu președintele României, Klaus Iohannis. Unul dintre subiectele de pe agenda bilaterală a fost aprovizionare cu gaze naturale pe care România ar putea să le livreze dincolo de Prut.
„Moldova este după Ucraina țara cea mai afectată de război. Războiul a destabilizat piața energetică și cu ea securitatea energetică a Moldovei”, a declarat șefa statului.
„Situația ne cere să acționăm cu urgență maximă și să găsim soluții alternative pentru a asigura stabilitatea țării și a trece cu bine de iarnă. Vrem să cumpărăm gaze din România și este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând”, a spus Maia Sandu.